ΥΓΕΙΑ

Τι θα συμβεί το νέο έτος με τα βιβλιάρια υγείας;

Τα βιβλιάρια υγείας μπαίνουν από το νέος έτος στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Έτσι από 1η Φλεβάρη 2019 οι ασφαλισμένοι και τα μέλη των οικογενειών τους (έμμεσα ασφαλισμένοι), αλλά και οι συνταξιούχοι δεν θα περιμένουν στις ουρές για να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας αφού θα γίνεται ηλεκτρονικά και χωρίς αυτοπρόσωπη απογραφή.

Στο πλαίσιο αυτό, από το νέο χρόνο η πιστοποίηση ασφαλιστικής ικανότητας στους δικαιούχους προκειμένου να καλύπτονται για παροχές σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ και για παροχές σε χρήμα από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης και Λοιπών Παροχών του ΕΦΚΑ, θα γίνεται μέσω του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), ενώ οι δικαιούχοι θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα προκειμένου να γίνεται ταυτοποίηση των στοιχείων.

Εξαίρεση αποτελούν όσοι ασφαλισμένοι λαμβάνουν, από τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., φάρμακα υψηλού κόστους, καθώς με μέριμνα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., προβλέπεται η διατήρηση βιβλιαρίων για την αναγραφή οποιασδήποτε πληροφορίας σχετική με την παροχή αυτή.

Την ίδια στιγμή, χάρη στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού συστήματος «Άτλας», κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να βλέπει ολόκληρη την ασφάλισή του στον προσωπικό υπολογιστή του.

Να σημειωθεί εδώ ότι το σύστημα αυτό αποτελεί τα ψηφιακά ασφαλιστικά βιογραφικά όλων των πολιτών, ενώ διατηρεί το ασφαλιστικό ιστορικό όλων των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων της χώρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ήδη έχουν ψηφιοποιηθεί 144 δις ωρών ασφάλισης και άλλες τόσες αναμένεται να ψηφιοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

«Ήδη έχουμε ολοκληρώσει την καταγραφή όλων των έμμεσα ασφαλισμένων που ανέρχονται σε 3.181.206. Ουσιαστικά, η Ελλάδα διαθέτει πλέον το πλήρες εθνικό μητρώο ασφαλισμένων και δικαιούχων παροχών περίθαλψης. Και αυτό χωρίς καμία απογραφή» ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Έθνος ο αρμόδιος υπουργός.

Πηγή: healthreport.gr