ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Greece is back» είπε ο Τσακαλώτος από τη Νέα Υόρκη

Με σύνθημα «Greece is back», δηλαδή «η Ελλάδα επέστρεψε», ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, προσπάθησε στο 20o συνέδριο Invest in Greece που διοργανώνει το Capital Link στη Νέα Υόρκη να διαλύσει τις ανησυχίες παρουσιάζοντας μια αισιόδοξη κατάσταση για την μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, όπως και νωρίτερα είχε κάνει σε μήνυμά τους προς τους συνέδρους -μέσω streaming μετάδοσης από την Αθήνα- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι πλέον ασφαλής επενδυτικός προορισμός για τα διεθνή κεφάλαια.

Στην ομιλία του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε την ανάγκη «κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταρρυθμίσεων», δίνοντας τον μεταμνημονιακό ορισμό της «υιοθέτησης του Προγράμματος από τους Έλληνες», για την οποία η Κυβέρνηση επιδοκιμάστηκε από τους διεθνείς θεσμούς –αν και αρχικά επικρίθηκε για την έλλειψή της. Έδωσε μάλιστα την πολιτική διάσταση ότι χωρίς «κοινωνική ενσωμάτωση» των μεταρρυθμίσεων, τροφοδοτείται η ανάπτυξη ακραίων και εθνικιστικών τάσεων.

Παράλληλα θέλησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο από τα «κόκκινα δάνεια»: «Χωρίς να θέλω να μειώσω το πρόβλημα, υπάρχει μεγάλη πρόοδος στα κόκκινα δάνεια (NPLs)».

Επίσης αναφέρθηκε στο πακέτο θετικών μέτρων αλλά και στη μη περικοπή των συντάξεων, ενώ επεσήμανε πως η φορολογία στις επιχειρήσεις θα μειώνεται κατά 1% κάθε χρόνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, στο 20o συνέδριο Invest in Greece που διοργανώνει το Capital Link και μπροστά σε ένα κοινό επενδυτών και κυβερνητικών αξιωματούχων που ενδιαφέρονται για να γίνουν επενδύσεις στην χώρα μας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άκουσε τον επικεφαλής του Κλιμακίου της Κομισιόν και της Τρόικας για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο να τους λέει ότι ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους δεν θα υπάρξει, εάν δεν εκπληρώσει η κυβέρνηση τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Παράλληλα, το ίδιο κοινό άκουσε τον  Κοστέλο να καλεί την κυβέρνηση να επιδείξει μεγάλη προσοχή στις αλλαγές που επαγγέλλεται για τα εργασιακά, γιατί μπορεί να σημάνει πισωγύρισμα της ελληνικής Οικονομίας.