ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Εφιάλτης» για την Αθήνα ένας δυνατός σεισμός – Ποια περιοχή κινδυνεύει

Η Αττική είναι η περιοχή της Ελλάδας η οποία αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο καταστροφών στις υποδομές και στα κτίριά της στην περίπτωση ενός σεισμού, σύμφωνα με τους χάρτες κινδύνου από σεισμό που παρουσίασε ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός Global Earthquake Model (GEM)

Οι χάρτες, τα στοιχεία των οποίων σχεδιάζεται να ανανεώνονται σε ετήσια βάση, παρουσιάζουν τις περιοχές του πλανήτη στις οποίες είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος για έναν μεγάλο σεισμό και τις περιοχές στις οποίες τα κτίρια είναι περισσότερο ευάλωτα.

Οπως αναμενόταν, η Ελλάδα κατατάσσεται στις πιο σεισμογενείς χώρες της Ευρώπης, μαζί με την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες της βαλκανικής χερσονήσου, και τα 3,3 εκατομμύρια κτίριά της που είναι εκτεθειμένα σε σεισμούς αναμένεται να χρειαστούν συνολικά περίπου 800 δισεκατομμύρια δολάρια για να επισκευαστούν. Από αυτά, τα 570 δισ. αφορούν επισκευές κατοικιών, 120 δισ. αφορούν επισκευές κτιρίων με εμπορική χρήση και 100 δισ. αφορούν βιομηχανικά κτίρια.

Οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, μετά την Αττική, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο υλικών καταστροφών στην περίπτωση σεισμού είναι η Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, η Μακεδονία και η Θράκη.

Τα ευρήματα των μελετητών δεν εκπλήσσουν τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δρα Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο οποίος λέει στο «Εθνος» ότι αντίστοιχα ήταν και τα ευρήματα από την έρευνα που έκανε ο ίδιος το 1996. Οπως εξηγεί, παρά τη μικρότερη σεισμικότητά της σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας, ο κίνδυνος για τα κτίρια στην Αθήνα είναι μεγαλύτερος εξαιτίας της υπερσυγκέντρωσης δραστηριοτήτων.

«Στην Αττική καταγράφεται μεγάλη πυκνότητα στο δομημένο περιβάλλον και αυτό την κάνει πιο ευάλωτη από άλλες περιοχές. Αυτό το είχαμε καταγράψει στην έρευνα του 1996 και επιβεβαιώθηκε με τον σεισμό του 1999. Ηταν ένας σεισμός 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όχι δηλαδή από τους μεγαλύτερους που έχουν γίνει, αλλά προκάλεσε 143 θανάτους, πολλές ολικές καταρρεύσεις κτιρίων και τη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά που έχει προκληθεί στην Ελλάδα από σεισμό».

 Ο δρ Παπαδόπουλος συμπληρώνει ότι κατά τη δική του εκτίμηση η δεύτερη περιοχή που αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο για καταστροφές στα κτίρια είναι η Θεσσαλονίκη και επισημαίνει ότι τα 3,3 εκατομμύρια κτίρια στα οποία αναφέρεται η έρευνα αποτελούν το σύνολο των κτιρίων της επικράτειας. «Από τη στιγμή που έχουμε σε όλη την Ελλάδα σεισμούς, κάθε κτίριο είναι εκτεθειμένο σε κάποιο βαθμό» λέει και προσθέτει ότι δεν «έχω αντιληφθεί από πού προκύπτουν τα ποσά που αναφέρονται για τις επισκευές που θα χρειαστούν».

Ο οργανισμός GEM

Σε γενικές γραμμές, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου θεωρεί ενδιαφέρουσα την προσέγγιση των ερευνητών. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν είναι μέλος του GEM και δεν έχει εμπλοκή στην εκπόνηση της έρευνας. «Θα θέλαμε μεγαλύτερη συμμετοχή εθνικών φορέων στον οργανισμό, για να είμαστε βέβαιοι ότι το GEM παίρνει τα πιο ακριβή δεδομένα που υπάρχουν» καταλήγει.

Ο οργανισμός GEM δημιουργήθηκε το 2007 από ερευνητικά ινστιτούτα και τον ΟΟΣΑ, με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της μεγάλης γερμανικής αντασφαλιστικής εταιρείας Munich Re. Οι ψηφιακοί χάρτες ενσωματώνουν περισσότερα από 30 εθνικά και περιφερειακά μοντέλα σεισμικού κινδύνου από διάφορους φορείς, όπως η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, η Διοίκηση Σεισμών της Κίνας και οι αρμόδιες Αρχές της Ιαπωνίας.

Του Στέλιου Βογιατζάκη – ΕΘΝΟΣ