ΔΙΕΘΝΗ

Για κατασκοπεία ερευνάται ο Καναδός διπλωμάτης που κρατείται στην Κίνα

Τον πρώην Καναδό διπλωμάτη Michael Kovrig, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση μέρες μετά τη σύλληψη της κινέζας επιχειρηματίας στον Καναδά, ανακρίνουν οι κινεζικές αρχές, υπό την υπόνοια ότι άσκησε δραστηριότητες που βλάπτουν την εθνική ασφάλεια της Κίνας.

Η κρατική Beijing News μετέδιδε την Τετάρτη ότι ο Kovrig, ο οποίος εργάζεται για την International Crisis Group (ICG), είχε αποτελέσει αντικείμενο έρευνας από το Γραφείο Κρατικής Ασφαλείας του Πεκίνου.

Συνελήφθη αφότου η αστυνομία στον Καναδά συνέλαβε την οικονομική επικεφαλής της Huawei Technologies της Κίνας την 1η Δεκεμβρίου μετά από αίτηση των αρχών των ΗΠΑ, εξοργίζοντας το Πεκίνο.

Η καναδική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα σύνδεσμο με την υπόθεση της Huawei.

"Ο Καναδός πολίτης Michael John Kovrig βρέθηκε υπό έρευνα στις 10 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το νόμο από το Γραφείο Κρατικής Ασφαλείας του Πεκίνου για την υποψία συμμετοχής σε δραστηριότητες που βλάπτουν την εθνική ασφάλεια της Κίνας", ανέφερε η Beijing News.

Η υπόθεση συνεχίζεται να διερευνάται, πρόσθεσε χωρίς να περαιτέρω λεπτομέρειες.
"Δεν θέλω να σκεφτώ τι είναι πίσω από αυτό, αλλά είμαι κατηγορηματικός για το τι δεν είναι πίσω από αυτό, και τι δεν είναι πίσω από αυτό είναι οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα ή κίνδυνος της κινεζικής εθνικής ασφάλειας", δήλωσε ο CEO της ICG Robert Malley στο Reuters.

"Όλα όσα κάνουμε είναι διαφανή, είναι στην ιστοσελίδα μας. Δεν εμπλεκόμαστε σε μυστικοπαθείς ή εμπιστευτικές εργασίες", πρόσθεσε.