ΥΓΕΙΑ

Στις γιορτές των Χριστουγέννων αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής

Είτε πρόκειται για το στρες της σωστής επιλογής των δώρων, της μεγάλης κατανάλωσης φαγητού και ποτού ή των διαπληκτισμών με τους συγγενείς για διάφορα θέματα, οι διακοπές των Χριστουγέννων μπορεί να είναι δύσκολες για την καρδιά.

Νέα έρευνα από τη Σουηδία, έδειξε ότι οι πιθανότητες για καρδιακή προσβολή αυξάνονται σχεδόν κατά 40% την παραμονή των Χριστουγέννων.
Ο ερευνητής Dr. David Erlinge, του Skane University Hospital, δήλωσε ότι οι παραδοσιακές διακοπές συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Ο κίνδυνος, γενικά, κατά το διάστημα Χριστουγέννων/Πρωτοχρονιάς ήταν 15% υψηλότερος σε σχέση με άλλες μέρες του Δεκεμβρίου.

Η έρευνα, που διήρκεσε 15 χρόνια και έγινε σε περισσότερους από 300.000 ασθενείς με καρδιακή προσβολή, υπέδειξε ότι ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος στις 10 το βράδυ, την παραμονή των Χριστουγέννων.

Η έρευνα δεν απέδειξε ότι οι διακοπές προκάλεσαν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, αλλά ότι υπάρχει σχέση.

Την παραμονή των Χριστουγέννων στη Σουηδία, οι άνθρωποι συνήθως την περνούν με φίλους, πολύ φαγητό και αλκοόλ. Η έρευνα ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής δεν ήταν μεγαλύτερος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αλλά αυξανόταν κατά 20% ανήμερα.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν την αιτία, αλλά δηλώνουν ότι μπορεί να εμπλέκονται πολλοί μηχανισμοί.

Μεταξύ των παραγόντων, η συναισθηματική δυσφορία, ο θυμός, το άγχος, η λύπη, το πένθος και το στρες, όλα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Η υπερβολική κατανάλωση τροφής και αλκοόλ και τα μακρινά ταξίδια μπορεί ενδεχομένως επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος καρδιακών προβλημάτων κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Για τους ηλικιωμένους και όσους έχουν προβλήματα στην καρδιά, ο Mercurio δήλωσε ότι κάθε φορά που περνάμε από στρεσογόνο περίοδο έχουμε κίνδυνο. Τα μέλη της οικογένειας θα μπορούσαν να ελαφρύνουν μέρος του βάρους και των προσδοκιών.

Ο Mercurio υπενθυμίζει στους ανθρώπους να λαμβάνουν τα φάρμακά τους σύμφωνα με τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί.

Συνιστά να μη συζητιούνται στις διακοπές πολιτικά θέματα και να μην παρεκτρεπόμαστε όσον αφορά τη διατροφή στις γιορτές.

Tα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο The BMJ.

iatronet.gr