ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Μονομαχία» στο ΣτΕ για μια θέση αντιπροέδρου

Μη προαχθείς σύμβουλος κατέθεσε αίτηση και ζητά να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, η επιλογή του Μιχάλη Πικραμένου από το υπουργικό συμβούλιο
Το υπουργικό συμβούλιο δεν είναι απολύτως αδέσμευτο κατά την επιλογή των δικαστών που θα επιλέξει για την προαγωγή στις θέσεις των προέδρων και αντιπροέδρων των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, επισημαίνει ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Ποταμιάς στην αίτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, κ.λπ. η επιλογή του Μιχάλη Πικραμένου για την κάλυψη μιας εκ των κενών θέσεων που υπήρχαν των αντιπροέδρων του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ο κ. Ποταμιάς ο οποίος είναι 7ος στην επετηρίδα αναφέρει ότι παραλήφθηκε κατά τις τελευταίες προαγωγές του υπουργικού συμβουλίου, ενώ αντίθετα προήχθη ο κ. Πικραμένος ο οποίος είναι 27ος στην επετηρίδα.

Ο μη προαχθείς σύμβουλος επισημαίνει ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν είναι απολύτως αδέσμευτο κατά την άσκηση αρμοδιότητας επιλογής των δικαστών για την κατάληψη των ανωτάτων θέσεων του ΣτΕ. Συγκεκριμένα, δεν μπορεί να επιλέγει τους προαχθέντες μεταξύ των μελών του δικαστηρίου ανεξαρτήτως του χρόνου υπηρεσίας που έχουν, αλλά πρέπει μόνο μεταξύ εκείνων που λόγω του χρόνου υπηρεσίας τους στο βαθμό του συμβουλίου Επικρατείας, διαθέτουν μεγαλύτερη εμπειρία και ως τέτοια (εμπειρία) είναι εκείνη όσων καταλαμβάνουν έως και την 10η θέση της επετηρίδας.

Κατά συνέπεια, σημειώνει ο κ. Ποταμιάς η προαγωγή του κ. Πικραμένου έγινε κατά παράβαση των αρχών της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, που κατοχυρώνεται στο άρθρο 90 του Συντάγματος, ερμηνευόμενο σε συνδυασμό με τα άρθρα 26 και 87 του Συντάγματος, όπως είναι και κατά παράβαση του Χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τέλος, ο κ. Ποταμιάς επισημαίνει ότι διαθέτει περισσότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα από εκείνα του κ. Πικραμένου.

 

protothema.gr