ΓΥΝΑΙΚΑ

Όσο πιο συχνά τρως με φίλους τόσο πιο ευτυχισμένη είσαι

Γιατί το να τρώμε με παρέα μας βοηθάει τόσο πολύ; Μια μελέτη δίνει την απάντηση

Για μερικούς, το να τρώνε μόνοι τους είναι μια όμορφη συνήθεια. Όταν δεν συμβαίνει συνέχεια όμως… Σύμφωνα με μια μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, για την οποία εξετάστηκαν οι περιπτώσεις 8.250 Βρετανών ενηλίκων, οι άνθρωποι που τρώνε πάντα μόνοι τους είναι κατά 7,9 μονάδες πιο δυστυχισμένοι σε σχέση με τον μέσο όρο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τονίζεται πως η κατανάλωση φαγητού με παρέα συνδέεται με την ευτυχία. Ερευνητές από την Οξφόρδη είχαν διαπιστώσει παλιότερα πως όσο περισσότερο τρώμε με άλλους, τόσο πιο πιθανό είναι να νιώθουμε ικανοποιημένοι με τη ζωή μας. Η ίδια μελέτη είχε επίσης δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε με παρέα είναι πιο πιθανό να αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους και έχουν μεγαλύτερα κοινωνικά και συναισθηματικά δίκτυα υποστήριξης. Ο Robin Dunbar, καθηγητής ψυχολογίας που πήρε μέρος στη μελέτη είχε πει δεν είναι γνωστοί οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό, αλλά ότι σίγουρα πρόκειται για ένα κοινωνικό τελετουργικό, μια στιγμή της ένωσης στις συχνά χαοτικές μας ζωές. 

"Οι φίλοι μας μας κάνουν πιο ευτυχισμένους", λέει ο Dunbar. "Όσα γίνονται γύρω από το τραπέζι με τους φίλους μας ενεργοποιούν τις ενδορφίνες, τις ορμόνες της ευτυχίας που παράγονται από τον εγκέφαλο μας όταν κάνουμε και άλλα πράγματα, όπως το να αγκαλιαζόμαστε".

"Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες προβλημάτων στη σωματική και ψυχική υγεία είναι η μοναξιά", λέει ο Dr Nick Lake, διευθυντής ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας στο Sussex Partnership NHS Foundation Trust. "Εάν είσαι μοναχικός και απομονωμένος, οι πιθανότητες για σημαντικά προβλήματα στην υγεία αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό".

"Είμαστε το πιο κοινωνικό από όλα τα ζώα", λέει ο καθηγητής και ψυχολόγος Paul Gilbert. "Τα μυαλά μας και τα σώματά μας είναι φτιαγμένα με τρόπο που επηρεάζονται μέσω των αλληλεπιδράσεων με άλλους". Η ικανότητα ενεργοποίησης θετικών συναισθημάτων, η οποία συνδέεται με την ευτυχία, ξεκινάει με αλληλεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους, που έχουν θετικά συναισθήματα για εμάς. Γι'αυτό και όταν ακούμε τους φίλους μας να λένε ότι χαίρονται που μας βλέπουν είναι πολύ σημαντικό για τη ψυχολογία μας.

Όπως λέει ο Gilbert, οι καλύτερες σχέσεις στη ζωή μας είναι εκείνες που έχουμε με ανθρώπους που μας αγαπούν ακόμα και με τις σκοτεινές πλευρές και ατέλειες μας. «Οι άνθρωποι πολλές φορές ξεχνούν ότι η αγάπη φαίνεται στα δύσκολα πράγματα, όχι τα εύκολα», λέει. Οι πραγματικοί μας φίλοι είναι αυτοί που μας γνωρίζουν καλά και μας χαρίζουν τη φυσική τους παρουσία, με την αφή, το φαγητό, το ποτό και τις κοινές όμορφες στιγμές.