ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς εκπλήξεις η S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ελλάδας

Διατήρησε το Β+ για την οικονομία με θετικές προοπτικές

Δεν αναβάθμισε τελικά το rating για την ελληνική οικονομία η Standard & Poors, καθώς διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση Β+/Β και το θετικό outlook.  

Ο οίκος προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει μέση ανάπτυξη 2,4% την περίοδο 2019-2022 καθώς αναμένεται ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης παράλληλα με ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις. 

Οπως αναφέρει, παρά το μεγάλο ύψος του χρέους, η Ελλάδα έχει ένα από τα πλέον ευνοϊκά προφίλ χρέους από τις χώρες που καλύπτει, σε όρους ωρίμανσης των ομολόγων και μέσου επιτοκιακού κόστους. Πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιτάχυνση της αναπτυξιακής τροχιάς.  

Να σημειωθεί ότι η S&P είχε προχωρήσει στις 20 Ιουλίου στην αναθεώρηση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας σε «θετική» επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση B+, η οποία είναι τέσσερις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα (BBB-).

Μια θέση υψηλότερα κατατάσσει την Ελλάδα η Fitch. Στις 10 Αυγούστου είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση κατά δυο κλίμακες, σε BB- από B, δηλαδή τρεις θέσεις χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα αλλά με «σταθερή» προοπτική. Νέα αξιολόγηση αναμένεται στις 8 Φεβρουαρίου.

Τέλος η Moody’s κατατάσσει την χώρα μας (B3) τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την Fitch και δυο από την S&P με θετική προοπτική. Είχε προχωρήσει στην τελευταία αξιολόγηση 21 Φεβρουαρίου (αναβάθμιση κατά δυο θέσεις) και αναμένεται να προχωρήσει σε νέα στις αρχές Μαρτίου.