ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ποιο σημείο του αυτοκινήτου είναι πιο βρώμικο από τουαλέτα;

Μια έρευνα που έγινε για λογαριασμό εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, απέδειξε πως το τιμόνι του αυτοκινήτου συγκεντρώνει βακτήρια 4 φορές περισσότερα από ότι η λεκάνη της τουαλέτας.

Η έρευνα ξεκίνησε από την αναζήτηση της εταιρείας για να δει σε τι ποσοστό οι κάτοχοι των αυτοκινήτων απολυμαίνουν τακτικά τις καμπίνες των αυτοκινήτων τους. Το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν ανησυχητικό μια και το 32% από όσους ρωτήθηκαν, απάντησαν πως σχεδόν ποτέ δεν καθαρίζουν με απολυμαντική διάθεση το εσωτερικό του αυτοκινήτου τους. Αυτά στάθηκε αφορμή για να ανατεθεί σε εξειδικευμένη εταιρεία η ανάλυση των ρύπων μέσα στο αυτοκίνητο.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, εξετάστηκαν διεξοδικά τα μέρη της καμπίνας με τα οποία έρχονται σε επαφή ο οδηγός και οι επιβάτες. Έχοντας μια μονάδα μέτρησης που καταδεικνύει τη συγκέντρωση βακτηρίων ανά τετραγωνικό εκατοστό (CFU- Colony Forming Unit), τα τιμόνια ήταν αυτά που σημείωσαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση βακτηρίων. Συγκεκριμένα, στα τιμόνια ο μέσος όρος ήταν 629 CFU, τη στιγμή που η οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου εμφανίζει 100 CFU και οι διακόπτες ενός ασανσέρ σε δημόσιο κτίριο έχουν 313 CFU. Από την ίδια έρευνα προκύπτει πως η λεκάνη της τουαλέτας έχει συγκέντρωση 172 CFU, πράγμα που σημαίνει πως χοντρικά το τιμόνι του αυτοκινήτου είναι περίπου 4 φορές πιο βρώμικο. Αξίζει να σημειώσουμε πως ως κυριότερος λόγος για την εργαστηριακή αυτή εικόνα του τιμονιού, σημειώνεται ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η έλλειψη χρόνου, που οδηγεί πολλούς να τρώνε κάποιο σνακ ενώ οδηγούν ή είναι απλά μέσα στο αυτοκίνητο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση υψηλής συγκέντρωσης υπολειμμάτων τροφής που αλλοιώνονται και εμφανίζουν βακτήρια.

newsauto.gr