GOOGLE NEWS

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλλιθέας στο Usay για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τους αστερίσκους της αγοράς

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλλιθέας Ανδρέας Αναστόπουλος μιλά στο Usay για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τους αστερίσκους της αγοράς. 

«Μετά από την αύξηση του κατώτατου και του υπό κατώτατου μισθού περιμένουμε απο την Πολιτεία και τους θεσμούς να προχωρήσουν σε αντίστοιχη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων.
Η αύξηση πρεπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας και της αγοράς για είναι σε θέση και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να την αντιμετωπίσουν με μία αντίστοιχη ουσιαστική μείωση το μη μισθολογικό κόστος.
Η θέσπιση του ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τους ελεύθερους επαγγελματιες και εμπόρους καθώς και η οριστική ρύθμιση 120 δόσεων για όλους όσους έχουν οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικούς φορείς και δήμους, πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.
Το ποσό των 54 ευρώ, όμως, θα μπορούσε να δοθεί πολύ απλά με τη μείωση κατά 22% των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες σήμερα ισοδυναμούν με το 50% του μισθού που εισπράττει ο εργαζόμενος. Δηλαδή εργάζεται ένας και πληρώνεται άλλος μισός! 
Με αυτό τον τρόπο και οι εργαζόμενοι θα έπαιρναν την ίδια αύξηση και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δε θα επιβαρύνονταν με ένα επιπλέον κόστος, που υπολογίζεται ετησίως στα 1.121 ευρώ (€80/μήνα x14 μισθοί) για κάθε υπάλληλο. 
Το ανακοινωθέν ποσοστό του 11% ξεπέρασε το όριο των των αντοχών της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Το αυξημένο κόστος καλείται και πάλι να καταβληθεί από το πορτοφόλι της μικρομεσαίας επιχείρησης , το οποίο στερείται της (ελάχιστης) τραπεζικής χρηματοδότησης.
Η υψηλή φορολόγηση, τα αυξημένα εργοδοτικά κόστη, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι μισθοί, τα ενοίκια, τα δημοτικά τέλη, κλπ είναι δυσβάστακτα κόστη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Κλείνοντας να αναφέρω ότι με βάση μελέτες εμπειρογνωμόνων αυτή η επιπλέον επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει σε περικοπή περίπου 110.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα (2,2% της απασχόλησης)».