ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον ανακριτή 13 άτομα για δάνεια 134 εκατ. ευρώ της ΑΤΕ σε εταιρία που έχει πτωχεύσει

Το κατώφλι του ανακριτή διαφθοράς θα περάσουν συνολικά 13 άτομα τα οποία φέρονται να εμπλέκονται σε δάνεια ύψους 134 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν από την Αγροτική Τράπεζα χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις, την περίοδο 2002-2005,  σε εταιρία εσωρούχων-ενδυμάτων η οποία πτώχευσε το 2008.

Εξηγήσεις για τα αδικήματα της απιστίας, της νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα,  της άμεσης συνέργειας σε αυτή αλλά και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία καλούνται να δώσουν,  κατά περίπτωση, o πρώην διοικητής  της ΑΤΕ Δημήτρης Μηλιάκος, μέλη του Γενικού Συμβουλίου Χορηγήσεων  της Τράπεζας αλλά και βασικοί  μέτοχοι της εταιρίας.

Σύμφωνα με την κατηγορία, από τα στοιχεία που καταγράφονται σε πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην περίπτωση της συγκεκριμένης εταιρίας διαπιστώθηκαν σκανδαλώδεις παρατυπίες ως προς τη διαδικασία χορηγήσεων των δανείων  αλλά και  αδυναμία να προσδιοριστεί που τελικά πήγε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων από τους μετόχους. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, το γεγονός ότι από το πρώτο κιόλας έτος της συνεργασίας της Τράπεζας με την εταιρία, το 2002, «είχαν εκφραστεί ανησυχίες και μεταγενέστερα διαφωνίες από κάποια µέλη του Γενικού Συμβουλίου Χορηγήσεων για τη δανειοδότηση «αναδεικνύει τη γνώση των αρμόδιων στελεχών για τη φύση και το μέγεθος του κινδύνου που αναλήφθηκε».

Τα δάνεια της ΑΤΕ, η οποία εντάχθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης το 2012, μπήκαν το 2015 στο στόχαστρο της δικαιοσύνης με αφορμή πόρισμα της Αρχής από το οποίο προέκυπτε πως η ζημία της Τράπεζας  από τα «θαλασσοδάνεια» που χορήγησε  την περίοδο 2000-2012 αγγίζει  τα 5 δισ. ευρώ.