ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια ο Αλέξης Τσίπρας

Στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου -η οποία διεξάγεται από τη δεκαετία του ’60 και θεωρείται η σημαντικότερη διεθνής διάσκεψη για θέματα παγκόσμιας και περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας- πρόκειται να συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στη Γερμανία από το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εκφωνήσει ομιλία σχετικά με τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η διεθνής κοινότητα και η Ε.Ε. και θα αναφερθεί στη σημασία που έχει η ανάδειξη ενός νέου οράματος συνεργασίας, διαλόγου και εξεύρεσης λύσεων, απέναντι στην λογική της αδράνειας, της εθνικής περιχαράκωσης και του εθνικισμού.  

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στη Συμφωνία των Πρεσπών και την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και στις προοπτικές των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων.      

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους (μεταξύ οποίων και σειρά Αμερικανών γερουσιαστών), καθώς και με στελέχη των πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας.  

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Πρωθυπουργός πρόκειται να βραβευθεί μαζί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ με το βραβείο Ewald von Kleist για την προσφορά τους στην διεθνή ειρήνη και την ειρηνική επίλυση διαφορών, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα για το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού (σε ώρα Γερμανίας):

Στις 10:30 συνάντηση με ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών.
Στις 15:00 ομιλία του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια.
Στις 16:00 συνάντηση με τη Συμπρόεδρο των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ.
Στις 17:00 συνάντηση με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Στις 20:00 επίσημο δείπνο, κατά το οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τιμηθεί, από κοινού με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, με το βραβείο Ewald von Kleist.