ΔΙΕΘΝΗ

Το Κογκρέσο θα «παγώσει» την παράδοση των F-35 στην Τουρκία

«Πάγωμα» μέχρι τουλάχιστον την 1η Νοεμβρίου 2019 στην μεταφορά στην Τουρκία αμερικανικών αεροσκαφών F-35, αναμένεται να επιβάλλει το Κογκρέσο μέσω του νομοσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019. Αυτό αποφασίστηκε από την κοινή επιτροπή των δύο σωμάτων που αποφασίζει τον συγκερασμό των διαφορετικών κειμένων των νομοσχεδίων που ψηφίζονται από τα δύο νομοθετικά σώματα. Το ενιαίο κείμενο έχει προωθηθεί στη Βουλή και τη Γερουσία για την τελική έγκριση.

Το πάγωμα στην μεταφορά των F-35 σχετίζεται με την πρόθεση της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους S-400, όπως τονίζει ο ιστότοπος greeknewsonline.com. Αυτή τη φορά το Κογκρέσο ζητά από τον υπουργό Εξωτερικών και Άμυνας στην έκθεση που θα υποβάλλουν, να συμπεριλάβουν και λεπτομερή περιγραφή των σχεδίων για επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία.

Μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί στην Τουρκία 2 αεροσκάφη F-35 και μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να παραδοθούν άλλα δύο. Ωστόσο, κανένα δεν έχει εγκαταλείψει το αμερικανικό έδαφος. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Locheed το πρώτο αεροσκάφος επρόκειτο να μεταφερθεί στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2019, χωρίς να αποκλειόταν να υπάρξει καθυστέρηση.