ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο έλεος της «Χιόνης» τα Χανιά

Τεράστιες ζημιές που εκτιμώνται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας «Χιόνη» από τα Χανιά, όπου σύμφωνα με το δίκτυο των σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo, καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα αθροιστικά ύψη βροχής από την Τρίτη έως και την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το cretapost.gr, πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει σημειωθεί στο νομό τα τελευταία χρόνια. Μόνο στο δημοτικό και επαρχιακό δίκτυο οι ζημιές ξεπερνούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ πολλές δεκάδες εκατομμύρια είναι επίσης οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή αλλά και σε οικήματα και κατοικίες χωρίς να υπολογίζονται οι ζημιές στον ΒΟΑΚ.

Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές όχι μόνο στο δημοτικό, επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο του νομού Χανίων αλλά και σε σημεία του ΒΟΑΚ.

ΌΠως αναφέρει το flashnews.gr, ειδικά στο κομμάτι της εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνου που εκτείνεται γεωγραφικά στο ύψος του δήμου Αποκόρωνα, έχουν δημιουργηθεί σε αρκετά σημεία του οδοστρώματος λακκούβες και σκασίματα στην άσφαλτο με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος είτε ατυχήματος είτε πρόκλησης ζημιάς στα οχήματα.

Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές των Χανίων πραγματοποίησαν σήμερα, Σάββατο, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και οι βουλευτές Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν δύο δήμοι των Χανίων

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν δύο δήμοι των Χανίων εξαιτίας της κακοκαιρίας που έπληξε χθες την περιοχή.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας απέστειλε αίτημα ζητώντας να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλη η περιφερειακή ενότητα των Χανίων.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης κήρυξε τους Δήμους Αποκορώνου και Καντάνου-Σελίνου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων (βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι) στις 13-14/02/2019 στις παραπάνω περιοχές», όπως αναφέρει η σχετική απόφαση.

Οργή των εμπόρων

Οργισμένη είναι η αντίδραση του εμπορικού κόσμου των Χανίων. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα του Εμπορικού Συλλόγου:

«Ο Δήμος Χανίων, η Περιφέρεια αλλά και οι κυβερνήσεις χρόνια τώρα παρατηρούν, καταγράφουν βροχοπτώσεις το ύψος καθώς και την ένταση τους. Οι κάτοικοι αλλά και αρκετές μικρές επιχειρήσεις για άλλη μια φορά έζησαν την έλλειψη αναγκαίων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Χαρακτηρίζουν «ακραία» όλα αυτά που συμβαίνουν, για να καλύψουν τις δικές του διαχρονικά ευθύνες. Δυστυχώς η συζήτηση για πολλοστή φορά γίνεται για την αποκατάσταση και όχι για την πρόληψη –αντιμετώπιση των πραγματικών αιτιών αυτών των καταστροφών.

Τελικά δεν είναι η αιτία τα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού.

Ακραία και επικίνδυνη είναι αυτή η πολιτική που ένα επαναλαμβανόμενο φυσικό φαινόμενο αντιμετωπίζεται με συνειδητή αδιαφορία.

Η επιτροπή αγώνα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων συμπαραστέκεται στους συνάδελφους μικρούς εμπόρους και στους κάτοικους που επλήγησαν από τις τελευταίες καταιγίδες τόσο στην περιοχή Βαμβακοπουλου αλλά και στην περιοχή της Σούδας.

Απαιτούμε άμεσα από τη κυβέρνηση την περιφέρεια και τους Δήμους

α)Την άμεση αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών στο 100%

β)Να ληφθούν άμεσα –επείγοντα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας ιδιαίτερα στις περιοχές που επλήγησαν .

γ)Στις μικρές επιχειρήσεις που πλήγηκαν να γίνει πάγωμα των χρεών σε Εφορία , ΕΦΚΑ, Τράπεζες .

δ)Άμεση απαλλαγή στους πληγέντες από τα δημοτικά τέλη»