GOOGLE NEWS

Νέες υπερτροφές που σαρώνουν και… σώζουν

Οι νέοι διατροφικοί δρόμοι έχουν αλλάξει καθοριστικά, τα τελευταία χρόνια, τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα… πιάτα μας. Είναι γεγονός άλλωστε, πως η πρόοδος της επιστήμης της διατροφολογίας και όχι μόνο μας έχει ανοίξει τα μάτια. Με αυτό το δεδομένο από τη μια και την παγκοσμιοποίηση της αγοράς από την άλλη, η οποία μπορεί να φέρει στο πιάτο μας οποιοδήποτε αγαθό, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, τα όπλα του απλού ανήσυχου πολίτη που επιθυμεί να διατρέφεται σωστά και να προστατεύει το σώμα του από τους διαρκώς αυξανόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους έχουν πολλαπλασιαστεί. Με τον ίδιο τρόπο που πολλαπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια τα καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής. Η κυριαρχία τους στην αγορά αποδεικνύει πως ο Έλληνας έχει αφήσει πίσω του τις συνήθειες που τον έβλαπταν και οδηγείτε σε εκείνες που κάνουν καλό. Δείτε στο παρακάτω ρεπορτάζ μερικούς σημαντικούς διατροφικούς συμμάχους που μπορούν να βελτιώσουν θεαματικά την ποιότητα της υγείας και της ζωής σας.

ΤΣΑΙ MATCHA

Matcha σημαίνει “σκόνη τσαγιού” και όπως μαρτυρά και το όνομα του, είναι τσάι σε μορφή πούδρας. Παράγεται από φύλλα πράσινου τσαγιού, τα οποία αναπτύσσονται καλυμμένα με υφάσματα, διαδικασία που τους δίνει καλύτερη γεύση και υφή. Η περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικές κατεχίνες είναι τεράστια, γεγονός που διαπιστωμένα προστατεύει όχι μόνο από καρδιακές παθήσεις αλλά και από κάποιες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού, των ωοθηκών, του πνεύμονα ή του παχέος εντέρου. 

Οι ευγεργετικές ιδιότητες του όμως δεν σταματούν εκεί. Αυτό το τσάι, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο, ενώ ταυτόχρονα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση του μεταβολισμού. 

Δείτε στο βίντεο τις ευεργετικές ιδιότητες του matcha

ΤΑΧΙΝΙ

Παρά το γεγονός ότι οι ευεργετικές ιδιότητες αυτού του προϊόντων σησαμιού είναι πλέον πολύ γνωστές, οι περισσότεροι δεν το καταναλώνουν διότι φοβούνται την υψηλή θερμιδική του απόδοση, με άλλα λόγια νομίζουν ότι η κατανάλωσή του θα τους παχύνει. Αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη. Το ταχίνι έχει βεβαίως αρκετό λίπος, το οποίο όμως δεν είναι κορεσμένο. Μπορείτε λοιπόν να το βάλετε άφοβα στη διατροφή σας. Ή καλύτερα επιβάλλεται! 

Το σουσάμι περιέχει λιγνάνες, σησαμίνη και σησαμόλη, που έχει αποδειχθεί Το ταχίνι έχει πολλά μονοακόρεστα και πολυακόρεσταλιπαρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυτών των τύπων λιπαρών μπορεί να μειώσει τα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης, καθώς και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Το ασβέστιο και το μαγνήσιο που περιέχει μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση με φυσικό τρόπο και να συμβάλει σε μια καλή εγκυμοσύνη. Επιπλέον οι λιγνάνες, η σησαμίνη και το σησαμελαίου στο ταχίνι προστατεύουν τον οργανισμό από ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους.

Τέλος, η υψηλή περιεκτικότητα που έχει το ταχίνι σε μαγνήσιο είναι ευεργετική για τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών.

ΒΟΥΤΥΡΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

 Πέρα από πεντανόστιμο το βούτυρο αμυγδάλου περιέχει έναν σημαντικό αριθμό φυτικών ινών, οι οποίες είναι γνωστό πως συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην προστασία του από τον καρκίνο. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του είναι ότι περιέχει βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση. Το βούτυρο αμυγδάλου, επίσης, περιέχει μαγνήσιο και ασβέστιο που βοηθάνε στην καλύτερη λειτουργία των μυών και φαίνεται να συμβάλλουν στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας.

Δείτε εδώ πως μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας