ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταστήματα EVEREST: Μια πράσινη πρωτοβουλία που πρέπει να μιμηθούν και οι υπόλοιπες εταιρίες εστίασης

Έχετε σκεφτεί ποτέ, πόσο θετικά επηρεάζει το περιβάλλον η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του καθενός από εμάς;

Φυσικά!

Για αυτό άλλωστε όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας ανακυκλώνουν, αποφεύγουν τη χρήση πλαστικού και προβαίνουν σε μικρές πράσινες ενέργειες ώστε να προστατεύσουν τον πλανήτη, το σπίτι μας.

Φανταστείτε τώρα, τον αντίκτυπο μιας τέτοιας κίνησης, που δεν προέρχεται από ένα μεμονωμένο νοικοκυριό, αλλά από την μεγαλύτερη αλυσίδα εστίασης της χώρας.  Προσπαθήστε να υπολογίσετε πόσοι καφέδες, χυμοί, αναψυκτικά και ροφήματα πωλούνται καθημερινά από την αλυσίδα καταστημάτων EVEREST -τη μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή αλυσίδα εστίασης, με 200!! σημεία πώλησης – και ύστερα αφαιρέστε από την εξίσωση όλα τα πλαστικά καλαμάκια!

Θα σας βοηθήσω λίγο: 18.000.000 πλαστικά καλαμάκια ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ κάθε χρόνο, λόγω της πράσινης πρωτοβουλίας των EVEREST! Θα εξοικονομηθούν δηλαδή, ούτε λίγο, ούτε πολύ, 10 τόνοι πλαστικού ετησίως!!

Είναι γεγονός! Και είναι αναμφισβήτητα η καλή είδηση της ημέρας. Διότι τα EVEREST είναι η πρώτη αλυσίδα εστίασης στην Ελλάδα, η οποία κατάργησε από τις 18/2/2019 το ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ.

Και όχι! Δεν θα χρειαστεί να απολαύσετε τον καλύτερο freddo της πόλης χωρίς καλαμάκι. Η απόλαυση θα παραμείνει ίδια, μοναδική όπως την γνωρίζετε όλα αυτά τα χρόνια. Το μόνο που αλλάζει είναι πως το καλαμάκι σας θα είναι πια βιοδιασπώμενο, 100% φιλικό προς το περιβάλλον.

Τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια είναι φιλικά προς το περιβάλλον καθώς έχουν ως βασικό συστατικό το PLA (βιοδιασπάσιμος πολυεστέρας που παράγεται από φυτικό άμυλο), το οποίο παράγεται από ανανεώσιμες φυτικές πρώτες ύλες όπως το άμυλο καλαμποκιού και  ζαχαροκάλαμου. Είναι βιοδιασπώμενα και κομποστοποιήσιμα, δηλαδή υπό συνθήκες κομποστοποίησης διασπώνται με τη βοήθεια μικροοργανισμών. Συνεπώς, κατά την απόρριψή τους δεν συμβάλλουν στα απόβλητα μη ανανεώσιμων πρώτων υλών, όπως το πλαστικό καλαμάκι. Τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια δεν χρειάζεται να ανακυκλωθούν, αφού αποσυντίθενται όπως και οποιοδήποτε άλλο οργανικό απόρριμμα, όπως πχ τα υπολείμματα φαγητού. Στην ιδανική περίπτωση όπου τοποθετούνται σε κομποστοποιητή, ο χρόνος διάσπασής τους είναι 8 εβδομάδες, μετά από τις οποίες μετατρέπονται σε λίπασμα.

Είναι σαφές πως πρόκειται για ένα απλό, αλλά ταυτόχρονα τεράστιο βήμα στη μάχη της προστασίας του περιβάλλοντος. Μια μάχη που οφείλουμε να δίνουμε καθημερινά όλοι μας και που αποκτά τεράστια δυναμική όταν συμβάλλουν με τα όπλα τους μεγάλες εταιρίες, όπως η αλυσίδα των EVEREST.  

Με την ευχή, η πράσινη πρωτοβουλία των EVEREST να βρει σύντομα τους μιμητές που της πρέπουν, αξίζει να  σημειωθεί πως δεν πρόκειται για ένα πυροτέχνημα εντυπωσιασμού. Αρχικά διότι καμία εταιρία δεν είναι διατεθειμένη να επωμιστεί το τεράστιο αυτό οικονομικό κόστος -καθώς κάθε καλαμάκι αποκτά αυτόματα τουλάχιστον την τριπλάσια!!! τιμή- αν δεν πιστεύει συνειδητά και απόλυτα στην αξία και την ουσία της πρωτοβουλίας. Με άλλα λόγια κανείς δεν ξοδεύει τόσα χρήματα απλά και μόνο για να εντυπωσιάσει. Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος φαίνεται να είναι ανάμεσα στις βασικές τους προτεραιότητες, καθώς η συμβολή της στην προστασία του περιβάλλοντος είναι διαρκής και συνεχιζόμενη:  Σταδιακά ο πλαστικός αναδευτήρας αντικαθίσταται με ξύλινο. Στα καταστήματα EVEREST διατίθενται επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες, όπως ποτήρια bamboo, θερμός και υφασμάτινες τσάντες. Το λάδι τηγανίσματος συλλέγεται από εξειδικευμένη εταιρία, η οποία το χρησιμοποιεί για παραγωγή βιοντήζελ. Ακόμα, στα καταστήματα τοποθετούνται κάδοι ανακυκλώσιμων υλικών και γίνονται διαρκώς στοχευμένες παρεμβάσεις βελτίωσης των δεικτών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και νερού.

Σκεφτείτε λοιπόν, πως η απόλαυση του καλύτερου καφέ της χώρας γίνεται αυτόματα διπλή, όταν γνωρίζεις πως πίνοντας τον βάζεις το δικό σου μικρό λιθαράκι στην περιβαλλοντική προστασία. Κι όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να πληρώσεις ούτε ένα σεντ παραπάνω!

Και μη διστάσεις, είναι βέβαιο πως μια εταιρία με δεδομένη περιβαλλοντική συνείδηση δεν θα έχει καμία αντίρρηση να σου φτιάξει τον καφέ στο ποτήρι που θα φέρεις από το σπίτι σου, ώστε να αποφύγεις εκείνο της μιας χρήσεως. Μπορείς ακόμα να ζητήσεις να μην χρησιμοποιήσουν πλαστικό καπάκι αν δεν το χρειάζεσαι οπωσδήποτε, συνεισφέροντας έτσι στη μείωση των υλικών συσκευασίας μιας χρήσης ή να αποφύγεις τη χρήση του –έστω και ξύλινου- αναδευτήρα.

Σκέψου, δράσε, γίνε κι εσύ παθιασμένος υποστηρικτής της περιβαλλοντικής προσπάθειας των EVEREST. Θυμήσου! Είσαι εσύ και μόνο εσύ η κινητήριος δύναμη κάθε εταιρίας, δείξε έμπρακτα σε όλους τους άλλους πως πρέπει να ακολουθήσουν τον δρόμο που άνοιξαν τα EVEREST, για να απολαμβάνεις τον καφέ σου χαμογελώντας, γνωρίζοντας πως έχεις μόλις κάνει κάτι καλό για σένα, για τα παιδιά σου, για το μέλλον, για όλους μας!

Για περισσότερες πληροφορίες για τη δέσμευση και τις πρωτοβουλίες των everest σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, μπορείς να επισκεφτείς το wegogreen.everest.gr