ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς ψωμί κινδυνεύει να μείνει η Ζιμπάμπουε

Η Ζιμπάμπουε μπορεί να μείνει χωρίς ψωμί από την επόμενη εβδομάδα, καθώς τα αποθέματα εξαντλούνται λόγω της αδυναμίας της χώρας να πληρώσει για την εισαγωγή σταριού, σύμφωνα με μια εμπιστευτική επιστολή που εστάλη σε αρτοποιούς από τον όμιλο των αλευρόμυλων.

Ενώ ο πρόεδρος Έμερον Μνανγκάγκουα προσπαθεί να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του και να αναζωογονήσει γρήγορα την προβληματική οικονομία, η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη ρευστότητας σε αμερικανικά δολάρια, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα αποθέματα καυσίμων και φαρμάκων.

Η Ζιμπάμπουε εισάγει στάρι, το οποίο αναμιγνύεται κατόπιν με ντόπια σιτηρά για την παρασκευή αλευριού για ψωμί – αυτό το αλεύρι είναι το δεύτερο βασικό είδος διατροφής στη χώρα, μετά τον αραβόσιτο.

Η Λινέτ Βερέμου, η γενική διευθύντρια της Ένωσης Αλευρόμυλων (GMAZ) έγραψε στην Εθνική Ένωση Αρτοποιών (NBAZ) για να εξηγήσει ότι τα αποθέματα σταριού έχουν μειωθεί στους 5.800 τόνους. "Έχουμε μείνει με αποθέματα για λιγότερες από οκτώ ημέρες", τόνισε.

Ο εκπρόσωπος της GMAZ Γκαρικάι Τσαούνζα επιβεβαίωσε ότι "αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε".

Η Κεντρική Τράπεζα έχει συμπεριλάβει το στάρι στις εισαγωγές πρώτης προτεραιότητας, μαζί με τα καύσιμα και τα φάρμακα, όμως και στο παρελθόν δυσκολευόταν να πληρώσει τους προμηθευτές.

Η GMAZ ανέφερε ότι τον Δεκέμβριο οφείλονταν στους ξένους προμηθευτές 80 εκατομμύρια δολάρια για παλαιότερες εισαγωγές.