GOOGLE NEWS

Αυτά είναι τα τρία βήματα για τις 120 δόσεις στα Ταμεία

Το τελικό σχέδιο για τη νέα ρύθμιση χρεών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία προβλέπει, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», τρία βασικά βήματα με τα οποία οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες θα μπορούν ηλεκτρονικά να υποβάλλουν την αίτηση για να μπορέσουν να πετύχουν αποπληρωμή των οφειλών τους σε ως και 120 δόσεις, αλλά και κούρεμα των προσαυξήσεων ως και 85%.

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπαίνουν στην εφαρμογή με τον ΑΜΚΑ ή το ΑΦΜ τους και θα ζητούν ενημέρωση για το σύνολο των οφειλών τους αλλά και το σύνολο των προσαυξήσεων.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ
Μετά την ενημέρωση για τα χρέη και τις προσαυξήσεις οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση για επανυπολογισμό των χρεών τους με βάση τις κρατήσεις που ισχύουν σήμερα για τα εισοδήματα που είχαν όταν δημιουργήθηκαν τα χρέη τους.
Οι αγρότες δεν θα μπουν στη διαδικασία επανυπολογισμού καθώς κρίθηκε ότι δεν τους συμφέρει καθώς στο παρελθόν είχαν μικρότερες εισφορές.

ΤΡΙΤΟ ΒΗΜΑ
Μετά τον επανυπολογισμό της οφειλής βάσει του πραγματικού εισοδήματος που δηλώθηκε για τις χρονιές κατά τις οποίες προέκυψαν τα χρέη θα γίνει και ο επανυπολογισμός των προσαυξήσεων και έτσι θα προκύψει μικρότερο ποσό.
Οι νέες προσαυξήσεις με την υπαγωγή στη ρύθμιση θα κουρεύονται κατά 85%.
Το σύστημα αυτομάτως θα βγάζει με βάση όλα τα παραπάνω ένα σχήμα δόσεων με ανώτατο αριθμό τις 120 και ο οφειλέτης θα καλείται να επιλέξει ποιο σχήμα είναι αυτό που τον βολεύει να πληρώνει κάθε μήνα.
Αφού ο οφειλέτης επιλέξει το ποσό των δόσεων θα παίρνει αποδεικτικό της ρύθμισης το οποίο θα τον ενημερώνει για την καταβολή της πρώτης και όλων των επόμενων δόσεων.

Δείτε τα παραδείγματα που δημοσιεύει η εφημερίδα