ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για «Κασσάνδρες» και «κουτσομπολιά» μίλησε ο Τσίπρας στο ανανεωμένο υπουργικό συμβούλιο

«H κυβέρνηση ενώνει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες γύρω από τον μεγάλο εθνικό στόχο: να αφήσουμε πίσω το παρελθόν της χρεοκοπίας στο οποίο μας οδήγησε το παλιό πολιτικό σύστημα ως πολιτικός εκπρόσωπος της εγχώριας ολιγαρχίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο ανανεωμένο Υπουργικό Συμβούλιο.

Κατά την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε τα νέα μέλη της κυβέρνησης, γύρω από την οποία -όπως είπε- συσπειρώνονται όπως δυνάμεις από όλο το δημοκρατικό φάσμα. Συμπλήρωσε ότι στην προσπάθειά της κυβέρνησης ενώνονται δυνάμεις και πρόσωπα που δεν ανήκουν αποκλειστικά στην αριστερά, αλλά και την οικολογία, τη σοσιαλδημοκρατία και τη λαϊκή κεντροδεξιά.

Προέτρεψε, δε, τους υπουργούς να δουν τη μεγάλη εικόνα και να συνεχίσουν αφοσιωμένοι «στους μεγάλους στόχους που έχουμε και τους πετυχαίνουμε» και να μην παρασύρονται «σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος για να θολώσει τα νερά».

«Να αφήσουμε τις Κασσάνδρες της καταστροφής και τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες που όταν όμως διαχειρίστηκαν την οικονομία, την έριξαν στα βράχια και αργότερα δεν πέτυχαν ούτε μια από τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις τους, να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παραπολιτικού κουτσομπολιού», είπε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πλέον μόνιμη πηγή καλών ειδήσεων στη διεθνή σκηνή και στάθηκε στη μείωση της ανεργίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Τόνισε ότι η οικονομία ανακάμπτει και Κομισιόν αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι « έξοδος στις αγορές ολοκληρώθηκε με τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε σήμερα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο κινείται όχι απλά στα επίπεδα πριν τη κρίση αλλά στα επίπεδα που βρισκόταν το 2000». Όπως διευκρίνισε, χθες οι αγορές έκλεισαν με το επιτόκιο στο 3,74% για το δεκαετές και στο 3,08% για το πενταετές. «Αυτές τις ειδήσεις δεν θα τις δούμε πράγματι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αυτές τις μέρες», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι καταψήφισε προτάσεις που κατοχυρώνουν τον δημόσιο χαρακτήρα των αγαθών, ενώ σημείωσε ότι θα είναι και το Σύνταγμα ένα από τα διακυβεύματα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Έκανε λόγο για θεσμική νίκη, αναφερόμενος στην υπερψήφιση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ενώ σημείωσε επίσης ότι είχε ανακοινωθεί δέσμη μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα, με μέτρα αυτά να είναι πλέον νόμοι του κράτους. 

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για εφαρμογή πολιτικών που εξασφαλίζουν την πρώτη κατοικία με συνολικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τόνισε ότι μπαίνουν οι βάσεις για να αποκτήσει η χώρα μια αξιόπιστη πολιτική στέγης για τους πολλούς.