ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Καϊλή ζητά την παρέμβαση της Κομισιόν για τη «ΣΥΡΙΖΑ Bank»

Δεύτερη επίκαιρη ερώτηση στην Κομισιόν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «ΣΥΡΙΖΑ bank» κατέθεσε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, που επισημαίνει ότι «τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής δίνονται με τα λεηλατημένα κεφάλαια των αποθεματικών των Ταμείων».

Μάλιστα, η κυρία Καϊλή σημειώνει ότι θα πρέπει να παρέμβει «και η ΕΕ και η ελληνική δικαιοσύνη εφόσον έχουμε και την τέλεση κακουργήματος με την καταγραφή συνομιλίας του Έλληνα Κεντρικού τραπεζίτη», αναφερόμενη στα όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες μετά την αποκάλυψη του δανείου που έλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

«Προκύπτει ότι δεν ξέρουμε από πού αρχίζει και πού τελειώνει το σκάνδαλο με την Τράπεζα Αττικής. Από το 2016 κιόλας σε σχετική μου ερώτηση είχα ρωτήσει την ΕΚΤ αν έχει εικόνα για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Η αποτίμηση της μετοχής που αγόρασαν τα Ταμεία ήταν παράλογα υψηλή. Κατόπιν η αξία αυτών των μετοχών εξανεμίστηκε κατά την επόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ολοκληρώνοντας την λεηλασία στα αποθεματικά των Ταμείων που είχαν αγοράσει τις μετοχές», τονίζει η κυρία Καϊλή.

Όπως αναφέρει η ευρωβουλευτής, «είναι πασιφανές ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν πιέσεις σε υψηλό επίπεδο για να αναγκαστούν οι φορείς να βάλουν χρήματα των Ταμείων τους (ΤΣΜΕΔΕ και ΕΥΔΑΠ μεταξύ άλλων) σε μία τράπεζα που ο ρόλος της θα ήταν να διαμεσολαβεί στην μεταφορά κεφαλαίων, από τα Ταμεία προς στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ημετέρους του. Το δεύτερο ζήτημα αφορά την διοίκηση και τους λειτουργούς της Τράπεζας και τις ευθύνες που τους βαρύνουν στη δανειοδότηση αφερέγγυων δανειοληπτών.

«Οι άνθρωποι που είχαν κάνει σημαία τους την υποτιθέμενη λήστευση των Ταμείων, έστησαν φάμπρικα για να βάλουν στη τσέπη τους ό,τι έμεινε συντηρώντας όχι μόνο την αστάθεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά επίσης ναρκοθετώντας την επιστροφή στην ανάπτυξη κατά τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να παρέμβει και η ΕΕ και η ελληνική δικαιοσύνη εφόσον έχουμε και την τέλεση κακουργήματος με την καταγραφή συνομιλίας του Έλληνα Κεντρικού τραπεζίτη.», υπογράμμισε η Εύα Καϊλή καταλήγοντας.