ΥΓΕΙΑ

Ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος να προστατεύσετε τα παιδιά -και εσάς- από τη γρίπη

Με τη γρίπη να καραδοκεί σε κάθε συναναστροφή μας και την απειλή πάνω από το κεφάλι –κυρίως- των μικρών παιδιών, αυτή η συμβουλή μοιάζει απλή αλλά, πιστέψτε με είναι η σημαντικότερη και μπορεί να σας γλιτώσει από ιώσεις και μικρόβια.

Η μάσκα έχει γίνει… της μόδας. Οι περισσότερες μαμάδες πιστεύουν πως φορώντας στο παιδί τους μια μάσκα το προστατεύουν από την γρίπη και τις ιώσεις. Στην πραγματικότητα όμως οι ιώσεις δεν μεταφέρονται επειδή εισπνέουμε τους ιούς αλλά επειδή τους… πιάνουμε.

Ο μέσος άνθρωπος αγγίζει το πρόσωπό του εκατοντάδες φορές στη διάρκεια μιας ημέρας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα μικρόβια και οι ιοί, με τους οποίους έρχονται σε επαφή τα χέρια μας να μεταφέρονται στο στόμα και κάπως έτσι καταλήγουμε με πυρετούς, μυαλγίες και όλα τα συναφή.

Όπως καταλαβαίνετε, ο απλούστερος τρόπος να προφυλαχτεί κανείς από έναν σημαντικό αριθμό ιώσεων και μολύνσεων είναι αυτό για το οποίο φωνάζουν πάντα οι μαμάδες. Το πλύσιμο των χεριών.

Ωστόσο, υπάρχει κι εδώ μια παρεξήγηση. Πολλοί πιστεύουν πως ένα γρήγορο σαπούνισμα και ξέβγαλμα των χεριών έχει κάνει τη δουλειά. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα, τα χέρια πρέπει να «δουλέψουν» με το σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, προκειμένου να εξοντώσουν τους ενοχλητικούς «φίλους» που θέλουν οπωσδήποτε να γίνουν κολλητοί μας.

Η μέθοδος λοιπόν είναι απλή. Μάθετε το παιδί σας να πλένει τακτικά τα χέρια του, λέγοντας ταυτόχρονα μέσα του το αλφάβητο. Έτσι θα μετρήσει τον απαραίτητο χρόνο –θα κάνει και εξάσκηση- και θα γλιτώσει από πολλούς ιούς και μικρόβια.

Extra tip: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πλένετε διαρκώς τα χέρια σας με ισχυρά αντιμικροβιακά σαπούνια. Ένα απλό κρεμοσάπουνο κάνει την δουλειά, αρκεί να χρησιμοποιείται συχνά και επιμελώς.