ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για όλους και για όλα μίλησε ο Μεϊμαράκης στην εκπομπή του Παπαδάκη

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε πράγματα που δεν ήταν γνωστά από την περίοδο του 2015. Εξήγησε για ποιο λόγο ψήφισε για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, έπλεξε το εγκώμιο του Προκόπη Παυλόπουλου και μίλησε με τον γνωστό του τρόπο για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια λέγοντας: «Και η γιαγιά μου να ήταν πρωθυπουργός τον Αύγουστο του 2018 θα βγαίναμε από τα μνημόνια. Αυτό τι σημαίνει ότι η γιαγιά μου μας έβγαλε από τα μνημόνια;»

Για την περίοδο μετά την αναμέτρησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την προεδρία του κόμματος είπε:

«Το 2016 κάποιοι άρχισαν να αναρωτιούνται «τι θα κάνει ο Μεϊμαράκης που είναι τόσο παρορμητικός, που είναι λίγο συναισθηματικός, που είναι λίγο αυθόρμητος». Και τώρα χαίρομαι που μετά από τόσα χρόνια βρίσκομαι μπροστά τους να τους διαψεύσω όλους αυτούς. Ακόμα και την διαγραφή μου με πρωτοσέλιδα ζητούσαν κάποιοι οι οποίοι το έπαιζαν σύμβουλοι τότε του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα τέτοιο επίπεδο σχέσεων ώστε η Νέα Δημοκρατία να είναι πιο ενωμένη από ποτέ. Δεν έλαβαν κάποιοι υπόψιν τους ότι εγώ ήμουν ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος». 

«Κρατήθηκε σε δύσκολες στιγμές όρθια η ΝΔ το 2015», είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναφερόμενος στην περίοδο που ανέλαβε την Προεδρία της ΝΔ. «Την κρατήσαμε ζωντανή και δεν είναι τυχαίο που σήμερα διεκδικεί εξουσία. Κι αυτό συνέβη γιατί τον Σεπτέμβριο του 2015 κρατήθηκε». Είπε ακόμα ότι το ποσοστό που άφησε στη ΝΔ ο ίδιος μπορεί να το πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να το πάει ακόμα πιο ψηλά. «Σκεφτείτε να είχαμε πάρει κάτω από 20%», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε ακόμα ότι πάνω στη μάχη δεν μπορούμε να συζητάμε αν υπάρχουν διαφορετικές φωνές στο κόμμα. «Θεωρώ ότι είμαι η συνείδηση του κόμματος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και πρώην Πρόεδρος της ΝΔ και σήμερα επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος είπε: «Τα διλήμματα σήμερα είναι διαφορετικά από το 2014 και τις εκλογές του 2009. Το μνημόνιο και αντιμνημόνιο τότε δημιούργησε αντιευρωπαϊκό κλίμα. Η Ευρώπη καθυστέρησε τότε. Μας έδωσε λάθος προγράμματα να ακολουθήσουμε και να εφαρμόσουμε. Το μνημόνιο – αντιμνημόνιο δημιούργησε τα μικρά κόμματα όπως οι ΑΝΕΛ. Γι’ αυτό να μην αναρωτιόνται γιατί διαλύονται. Η Χρυσή Αυγή υπήρχε από το 1974 αλλά πότε γιγαντώθηκε και μπήκε στη Βουλή; Όταν ο πολίτης ήθελε να τιμωρήσει τα δυο συστημικά κόμματα. Τώρα τους βλέπετε ότι φυλλορροούν».

Στο ερώτημα αν θα έκανε άνοιγμα προς την ακροδεξιά ο κ. Μεϊμαράκης είπε: «Όταν ήμουν υποψήφιος για την προεδρία είπα ότι δεν θα κάνω αντιπροέδρους. Και ο ίδιος ο Άδωνις έλεγε ότι παίρνω τον Μεϊμαράκη και δεν μου βγαίνει στο τηλέφωνο. Ο Άδωνις είναι ένα αυτοδημιούργητο παιδί. Έχει δικές του απόψεις και ιδέες και τον εκτιμώ πάρα πολύ στην πορεία του. Εγώ δεν θα έκανα αντιπροέδρους. Αυτό δεν το λέω τώρα, το είχα πει και επί Σαμαρά όταν ήταν αντιπρόεδροι ο Αβραμόπουλος και ο Δήμας».
Για το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015 και την ψήφο που έδωσε η ΝΔ στο τρίτο μνημόνιο ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης αρχικά έπλεξε το εγκώμιο του Προκόπη Παυλόπουλου λέγοντας:

«Όταν έγινε το δημοψήφισμα κλήθηκα να πρωταγωνιστήσω σ΄εκείνη την σημαντική ιστορική στιγμή. Ο ρόλος του ΠτΔ ήταν καταλυτικός εκείνη την στιγμή και σημαντικός και ιστορικός και πρέπει να καταγραφεί. Για το πως άσκησε τον ρυθμιστικό του ρόλο ως σύμβολο εθνικής ενότητας. Δεν ξέρω αν ήταν άλλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνη την εποχή αν θα ανταποκρινόμασταν οι αρχηγοί. Επηρεάστηκα γιατί ήταν άνθρωπος που γνώριζα από την δική μου παράταξη. Άσκησε τον θεσμικό του ρόλο όπως έπρεπε. Αισθανόμουν ότι ήταν μια εγγύηση. Ο Ολάντ το μόνο πρόσωπο με το οποίο μίλησε ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είχε πει ότι δεν υπήρχε καν κυβέρνηση και το μόνο πρόσωπο που μπορούσε να ανταποκριθεί ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εγώ θέλω έναν Πρόεδρο ο οποίος την κρίσιμη ώρα να μπορέσει να ανταποκριθεί».

 

Γιατί ψήφισα την συμφωνία

Έκανε μάλιστα αναφορά στην Βρετανία και την κρίση που περνάει. Είπε ότι διαβάζει πως ο κόσμος ενόψει Brexit τρέχει στα σούπερ μάρκετ και αγοράζει χαρτιά υγείας. «Καταλαβαίνετε τι θα γινόταν την Δευτέρα το πρωί να είχαμε Grexit; Με κλειστές τράπεζες με άδεια τα ράφια; Με άτακτη χρεοκοπία; Και θα το χρεωνόμουν εγώ; Όλοι μου είπαν με όσους συζήτησα ότι πρέπει να συμφωνήσουμε», είπε χαρακτηριστικά. Η τούμπα που έκανε ο Τσίπρας ήταν απόφαση ουσίας. Και προσέξτε: «Δεν υπογράψαμε μέτρα τότε. Συμφωνία στηρίξαμε. Ότι θα γίνει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης μετά». Πρόσθεσε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέβαλλε στον Τσίπρα την ευρωπαϊκή προοπτική γιατί ήταν γοητευμένος ο Τσίπρας από τον Βαρουφάκη και την Ζωή».

Για την έξοδο από τα Μνημόνια είπε: «Ο Τσίπρας δεν μας έβγαλε από τα μνημόνια. Έληξε η σύμβαση. Όποιος και να ήταν πρωθυπουργός η σύμβαση θα έληγε. Και η γιαγιά μου να ήταν πρωθυπουργός τον Αύγουστο του 2018 η σύμβαση θα έληγε. Αυτό τι σημαίνει ότι η γιαγιά μου μας έβγαλε από τα μνημόνια;»

Ναι στην υποψηφιότητα του Γιώργου Αυτιά στις ευρωεκλογές

Ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε την θέση να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς. Είπε ότι είναι πολύ καλή επιλογή και το είχε πει και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ο Αυτιάς προσθέτει, δεν αφαιρεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμα ότι χάσαμε χρόνια μπροστά μας γιατί ο Αλέξης Τσίπρας συνεργάστηκε με τον Πάνο Καμμένο. Πρόσθεσε ότι και ο Αλέξης Τσίπρας μνημονιακός είναι.

Για τις ευρωεκλογές είπε: «Η ψήφος είπε δεν είναι σήμερα χαλαρή. Τα διλήμματα δεν είναι τα ίδια με το 2014. Μετά τα αποτελέσματα μπορείς να κάνεις κάποιες συγκρίσεις. Γι’ αυτό λέμε ότι οι ευρωεκλογές είναι η «μητέρα των μαχών»».