ΥΓΕΙΑ

Σελινόριζα: Η αντικαρκινική υπερτροφή

Εντάξει, εμφανισιακά μπορεί να μην είναι το πιο όμορφο λαχανικό, αλλά εμπιστευτείτε μας. Το εσωτερικό της θα σας εκπλήξει τόσο όσον αφορά τη γεύση της, όσο και λόγω του πλούτου ευεργετικών ιδιοτήτων που θα σας προσφέρει. Ο λόγος για τη σελινόριζα η οποία είναι άσχημη στο εξωτερικό αλλά όμορφη στο εσωτερικό της.

Αναπτύχθηκε αρχικά στη Βόρεια Ευρώπη και τη Μεσόγειο και μπορεί στην Ελλάδα να έγινε πιο ποθητή τα τελευταία χρόνια, σίγουρα όμως δεν της έχουμε δώσει ακόμη τη θέση που της αξίζει. Το συγκεκριμένο λαχανικό λοιπόν που αποτελεί τη ρίζα ενός τύπου σέλινου, έχει σχήμα σφαιρικό που μοιάζει με μία μεγάλου μεγέθους πατάτα. Η ανώμαλη επιφάνεια της σε κάνει να μην την ξεχνάς εύκολα. Έχει σκούρο καφέ χρώμα στο εξωτερικό της και εσωτερικά είναι λευκή. Η ξεχωριστή, αναζωογονητική της γεύση θυμίζει σέλινο και μαϊντανό. 

Τι θα σας προσφέρει: 

    Bιταμίνη C 
    Bιταμίνη Κ 
    Bιταμίνη Β-6 
    Kάλιο 
    Φώσφορος

Σελινόριζα η αντικαρκινική:

Η Σελινόριζα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή από τα οποία παίρνει το πλούσιο και χαρακτηριστικό άρωμα της. Τα φλαβονοειδή που ως γνωστόν μάχονται κατά των ελεύθερων ριζών, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς ενώ παράλληλα δρουν ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου. 

Σελινόριζα και υγιή οστά:

H βιταμίνη K την οποία διαθέτει είναι εξαιρετικά σημαντική για τον οργανισμό κυρίως για την πήξη του αίματος και για τα οστά. Χαρακτηριστικό είναι πως η 100 γραμ σελινόριζας μπορούν να μας παρέχουν το 34% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης της εν λόγω βιταμίνης. Συμβάλει καθοριστικά στην υγεία των οστών αφού παίζει καθοριστικό ρόλο στην εναπόθεση του ασβεστίου. 

Σελινόριζα για απώλεια βάρους: 

Κι όμως το ασχημόπαπο των λαχανικών είναι ιδανικό στην δίαιτα. Συγκριτικά με την πατάτα για παράδειγμα η σελινόριζα έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες και μπορεί να νοστιμίσει τα διαιτητικά πιάτα σας. Εκτός από την απώλεια βάρους για όλους, αποτελεί μία ιδανική επιλογή για άτομα που έχουν διαβήτη. Χαρακτηριστικό είναι πως η βρασμένη σελινόριζα θα σας επιβαρύνει με μόλις 40-50 θερμίδες στα 100γρ.

Σελινόριζα και καλή μνήμη:

Εκτός από τις πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β που διαθέτει, η σελινόριζα μπορεί να ενεργήσει θετικά στην εξέλιξη της νόσου του Alzheimer και της άνοιας, περιορίζοντας σημαντικά τη νευρωνική βλάβη στον εγκέφαλο.

Μπορείτε να τη βρείτε όλο το χρόνο και να τη διατηρήσετε μέχρι και τρεις εβδομάδες στο ψυγείο. Ψημένη ή ωμή μπορεί να νοστιμίσει από τις σαλάτες και τις σούπες σας μέχρι τα κρεατικά και το ψάρι. 

itrofi.gr