ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτό είναι το γνωστό ζιζανιοκτόνο που κρίθηκε υπεύθυνο για εμφάνιση καρκίνου!

Αμερικανικό δικαστήριο έκρινε ότι ζιζανιοκτόνο της εταιρείας Bayer AG με βάση τη γλυφοσάτη υπήρξε ουσιαστικός παράγοντας στην εμφάνιση καρκίνου σε έναν άνδρα από την Καλιφόρνια.

Πρόκειται για το Roundup, ένα από τα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλον τον κόσμο και ευθύνεται για το λέμφωμα non-Hodgkin από το οποίο ασθένησε ο Έντουιν Χάρντεμαν.

Στη δεύτερη φάση της δίκης, οι ίδιοι ένορκοι θα κληθούν να καθορίσουν την ευθύνη της εταιρείας και την πιθανή αποζημίωση που δικαιούται ο Χάρντεμαν. Οι δικηγόροι του θα μπορέσουν να παρουσιάσουν τυχόν αποδείξεις που έχουν στην κατοχή τους και οι οποίες δείχνουν αν η Bayer επιχείρησε να επηρεάσει επιστήμονες, τις ρυθμιστικές αρχές ή το κοινό σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων της.

Η υπόθεση αυτή είναι μόλις η δεύτερη από τις περίπου 11.200 αγωγές που έχουν κατατεθεί στις ΗΠΑ για το Roundup.

Σε έναν άλλο άνδρα από την Καλιφόρνια επιδικάστηκε ποσό 289 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Αύγουστο, αφού πολιτειακό δικαστήριο έκρινε ότι το Roundup του προκάλεσε καρκίνο. Το ποσό μειώθηκε κατόπιν στα 78 εκατομμύρια και σήμερα η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο εφετείο.