ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτοί είναι οι τρεις νέοι Μητροπολίτες

Όλα έδειχναν από νωρίς ότι η σημερινή δεύτερη ημέρα της Ιεραρχίας, θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τον πρώτο λόγο είχαν… οι κάλπες για την κάλυψη των τριών χηρευουσών Μητροπόλεων Σιατίστης, Γλυφάδας και Περιστερίου. 

Οι εκλογές ξεκίνησαν με την αναμενόμενη και χωρίς εκπλήξεις εκλογή του νέου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης. Ο Πρωτοσύγκελος  της Μητρόπολης Καστορίας,  Αρχιμανδίτης  Αθανάσιος Γιαννουσάς,  στενός συνεργάτης του Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ και τοποτηρητής της χηρεύουσας Μητρόπολης μετά την εκδημία του Μακαριστού Παύλου,  με 71 ψήφους στην τελική εκλογή του, κέρδισε… εύκολα την κούρσα της διαδοχής.

Το Τρίπροσωπο για τη Μητρόπολη Σιατίστης αποτέλεσαν οι:

π. Αθανάσιος Γιαννουσάς, Πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητροπόλεως  Καστορίας με 73  ψήφους

π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, Πρωτοσύγκελος  Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης με 32 ψήφους

και π. Χριστόφορος Αγγελόπουλος, Πρωτοσύγκελος  Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και  Κοζάνης με 14 ψήφους

Το θρίλερ στη Μητρόπολη Γλυφάδας

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίχθηκε η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Γλυφάδας… μέχρι τελικά να περάσει του …Αρχιεπισκόπου.

Η αρχική καταμέτρηση των ψήφων είχε δώσει πρωτιά στον Αρχιμανδρίτη Αλέξιο Ψωίνο, με 38 ψήφους έναντι 37 που είχε ο Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος. Ωστόσο, η δεύτερη καταμέτρηση έδωσε ισοψηφία 38-38, για τη θέση του νέου Μητροπολίτη στη Γλυφάδα.

Η Ιερά Σύνοδος, αφού συμβουλεύτηκε το νομικό σύμβουλο, ο οποίος κλήθηκε να λύσει το…γόρδιο δεσμό και τελικά αποφάνθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου, καθώς κατέχει τα  πρεσβεία  της ιεροσύνης.

Το  Τρίπροσωπο για τη Μητρόπολη Γλυφάδας αποτέλεσαν οι:

Αρχ. Αλέξιος Ψωίνος, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας με 52 ψήφους

Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος με 50 ψήφους

Αμφιλόχιος Ρουσάκης με 21 ψήφους

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την  υποψηφιότητα του Επισκόπου Σαλώνων, οι παρηκούντες την Ιερουσαλήμ διέρρεαν ότι η επί μακρόν ενασχόλησή του με τα Οικονομικά της Εκκλησίας, τον καθιστούν άριστο γνώστη των περί της εκκλησιαστικής περιουσίας, γεγονός που τον καθιστά το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για να χειριστεί ζητήματα υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος όπως τα… «φιλέτα της Βουλιαγμένης».

Στα συν δε, προσμετρούσαν και το γεγονός ότι καθώς θα χρειαστεί να διατηρήσει και την υπάρχουσα θέση του, απαιτείται η Μητρόπολή του να βρίσκεται κοντά στην Αθήνα. Οι Δήμαρχοι, ωστόσο, φαίνεται ότι έχουν κάθετα αντίθετη άποψη…

Στον αντίποδα υπενθυμίζεται ότι, οι τρεις Δήμαρχοι Γλυφάδας, Βούλας, Ελληνικού σε  ανακοίνωσή τους στήριζαν για τη θέση του Μητροπολίτη Γλυφάδας τον έως τώρα Πρωτοσύγκελο της χηρεύουσας Μητρόπολης σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η κατά γενική ομολογία πολυετής δραστήρια ποιμαντική, φιλανθρωπική, κηρυκτική και διοικητική παρουσία του πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη στη Μητρόπολή μας θεωρούμε ότι αποτελούν εγγύηση για το μέλλον της Τοπικής Εκκλησίας αλλά και για την αγαστή συνεργασία μας».

Χωρίς εκπλήξεις η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Περιστερίου

Γρήγορα και χωρίς εκπλήξεις αυτή τη φορά βγήκε λευκός καπνός από την Ιεραρχία για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Περιστερίου.

Ένα ακόμα πρόσωπο που χαίρει τις απολύτου εμπιστοσύνης του Αρχιεπισκόπου,ο έως τώρα Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης Κοτσομύτης, θεολόγος και φιλόλογος, κέρδισε την ψηφοφορία με 63 ψήφους.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Επίσκοπος Μεθώνης είχε ζητήσει από καιρό να λάβει Μητρόπολη εντός Αττικής,  και φαίνεται τελικά  η επιθυμία του… εισακούστηκε!

Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη ψηφοφορία δεν έκρυβε … εκπλήξεις καθώς, εξαρχής είχε προκριθεί η υποψηφιότητα του Επισκόπου Μεθώνης, χωρίς να έχουν εκδηλωθεί ιδιαίτερες αντιδράσεις.

Άλλωστε η δυναμική της συγκεκριμένης υποψηφιότητας φάνηκε ήδη από την επιλογή του τριπρόσωπου, όπου ο νέος Μητροπολίτης Περιστερίου είχε μεγάλη διαφορά έναντι των συνυποψηφίων του.

Το τριπρόσωπο για τη Μητρόπολη Περιστερίου ήταν:

Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης με 68 ψήφους

Αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικής με 9 ψήφους

Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Καραμολέγκος με 8 ψήφους

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου αναφορικά με τις εκλογές:

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Σισανίου και Σιατίστης. Επί συνόλου 77 ψηφισάντων, η πρόταση δι’ εκλο­γής έλαβε 67 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 8 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 άκυρη και μία λευκή ψήφος. Κατόπιν η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης δι’  εκλο­γής.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης δι’ εκλο­γής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 77 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Αρ­χι­μαν­δρί­της κ. Αθανάσιος Γιαννουσάς, ψήφους 73

2) Αρ­χι­μαν­δρί­της κ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, ψήφους 32

3) Αρ­χι­μαν­δρί­της κ. Xριστοφόρος Αγγελόπουλος, ψήφους 14

Επίσης ευρέθη και μία λευκή ψήφος.

Κατά την δεύτερη ψηφοφορία και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αθανάσιος Γιαννουσάς, με 71 ψήφους, επί συνόλου 77 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ Τριανταφυλλό-πουλος, έλαβε 5 ψήφους. Επίσης ευρέθη και μία λευκή ψήφος.

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης. Επί συνόλου 77 ψηφισάντων, η πρόταση δι’  εκλο­γής έλαβε 62 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 14 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 άκυρη ψήφος.

Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης δι’ εκλο­γής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 77 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Αρ­χι­μαν­δρί­της κ. Αλέξιος Ψωίνος, ψήφους 52

2) Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος,  ψήφους 50

3) Αρ­χι­μαν­δρί­της κ. Αμφιλόχιος Ρουσσάκης, ψήφους 21

Επίσης ευρέθη και 1 λευκή ψήφος.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος, με 38 ψήφους, επί συνόλου 77 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξιος Ψωίνος, έλαβε 38 ψήφους. Επίσης ευρέθη και μία λευκή ψήφος.

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Περιστερίου. Επί συνόλου 77 ψηφισάντων, η πρόταση δι’ εκλο­γής έλαβε 63 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 13 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 άκυρη ψήφος. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου δι’ εκλο­γής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 77 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, ψήφους 68

2) Ἀρ­χι­μαν­δρί­της κ. Πλάτων Κρικρής, ψήφους 9

3) Ἀρ­χι­μαν­δρί­της κ. Γεράσιμος Καραμολέγκος, ψήφους 6

Επίσης ευρέθησαν και 4 λευκές και μία άκυρη ψήφοι.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Περιστερίου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, με 63 ψήφους επί συνόλου 77 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γεράσιμος Καραμολέγκος έλαβε 1 ψήφο. Επίσης ευρέθησαν 12 λευκές και 1 άκυρη ψήφοι.

Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως, ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών στην αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη οι Εψηφισμένοι Μητροπολίτες, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος, Περιστερίου κ. Κλήμης καί Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και πιστών.

Η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου θα τελεσθεί το Σάββατο 23 Μαρτίου ε.έ., στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα ολοκληρώσει τις εργασίες της αύριο, Πέμπτη 21 Μαρτίου ε.έ.