ΔΙΕΘΝΗ

Απολύθηκε η πρέσβης της Αλβανίας στην Αθήνα μετά την κλοπή 100 διαβατηρίων

Απολύθηκε η πρέσβης της Αλβανίας στην Αθήνα, όπως και ο πρόξενος της χώρας στα Γιάννενα, μετά την κλοπή 100 διαβατηρίων από το αυτοκίνητο του τελευταίου, καθώς τα μετέφερε στην πρεσβεία.

Η περίεργη ιστορία ξεκινά από το γεγονός πως μέχρι πρότινος η μεταφορά των διαβατηρίων από τα Τίρανα στην Αθήνα γινόταν με απλή αποστολή μέσω… ΚΤΕΛ, και όχι μέσω διπλωματικού σάκκου, όπως συνηθίζεται.

Σε έλεγχο του λεωφορείου του ΚΤΕΛ στο τελωνείο στα ελληνοαλβανικά σύνορα εντοπίστηκε η τσάντα με τα 300 διαβατήρια και κλήθηκε ο πρόξενος στο σημείο. Εκείνος αφού εξήγησε ότι τα έγγραφα είναι νόμιμα και πως με αυτόν τον τρόπο γινόταν η αποστολή τους, ανέλαβε ο ίδιος να τα μεταφέρει με το αυτοκίνητό του στην πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα, που ήταν και ο τελικός προορισμός.

Ενώ το αυτοκίνητο του πρόξενου όμως βρισκόταν στην οδό Ασωμάτων στο κέντρο της Αθήνας, άγνωστοι δράστες έκλεψαν τα 100 από τα 300 διαβατήρια, με αποτέλεσμα να επέμβει το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα που επικαλούνται διπλωματικές πηγές, η πρέσβειρα της Αλβανίας στην Ελλάδα Αντριάνα Χομμντάρι καθώς και ο πρόξενος της Αλβανίας στα Ιωάννινα Πέρβιν Τσικούρια απολύθηκαν, με απόφαση του υπουργού Γκεντ Τσάκα.

Όπως ανακοίνωσε το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Χομπντάρι και ο Τσικούρια «εμπλέκονται στην υπόθεση κλοπής 100 διαβατηρίων από αυτοκίνητο του διπλωματικού σώματος της Αλβανίας που βρισκόταν επί ελληνικού εδάφους. Το όχημα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο των εξωτερικών υποθέσεων της Αλβανίας, ανήκει στον Τσικούρια. Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι ο εν λόγω πρόξενος είχε αναλάβει το έργο να μεταφέρει υπηρεσιακά τα διαβατήρια στην Αθήνα και να τα παραδώσει στην αλβανική πρεσβεία. Η κλοπή έγινε στις 13 Φεβρουαρίου, αργά το βράδυ, στο Θησείο όπου το όχημα του Αλβανού πρόξενου υπέστη βανδαλισμούς. Για το γεγονός ενημερώθηκε αρμοδίως η ελληνική αστυνομία».

protothema.gr