ΔΙΕΘΝΗ

Ορμπαν: Σωστή η απόφαση του ΕΛΚ για αναστολή

Αποτέλεσμα συμβιβασμού χαρακτήρισε ο Βίκτορ Ορμπαν την απόφαση του ΕΛΚ να αναστείλει τη συμμετοχή του κόμματός του, του Fidesz, στους κόλπους της παράταξης.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ψηφοφορία, ανέφερε ότι το ΕΛΚ πήρε τη σωστή απόφαση για να διατηρήσει την ενότητά του ενόψει ευρωεκλογών. Παράλληλα, είπε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να στηρίζει τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν.

«Εάν δεν είχε επιτευχθεί αυτός ο συμβιβασμός, θα είχα αποχωρήσει σήμερα από το ΕΛΚ. Είχα έτοιμο ένα κείμενο», δήλωσε ακόμη ο Ορμπαν, προσθέτοντας ότι ένα τόσο δυνατό κόμμα όπως το δικό δεν θα μπορούσε να εκδιωχθεί από την κεντροδεξιά παράταξη, καθώς είναι αναγκαίος ο «αμοιβαίος σεβασμός». Τον «συμβιβασμό» καταδίκασαν οι υπόλοιπες παρατάξεις του ευρωκοινοβουλίου- Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι, υποστηρίζοντας ότι το ΕΛΚ θα έπρεπε να λάβει μια καθαρή απόφαση αποκλεισμού του Fidesz, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με ψήφους 190-3, το ΕΛΚ αποφάσισε την αναστολή της συμμετοχής του Fidesz μέχρι νεοτέρας. Τριμελής επιτροπή υπό τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ελέγξει αν το κόμμα του Ορμπαν θα συμμορφωθεί με τις αξίες του ΕΛΚ. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της επιτροπής θα ανακοινωθούν μετά τις ευρωεκλογές, προκειμένου να μην επηρεάσουν αρνητικά την προεκλογική καμπάνια του ΕΛΚ, δήλωσε ο Ορμπαν.