ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Financial Times: Ανοίγει πόλεμο ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ολιγάρχες των ΜΜΕ στην Ελλάδα

Μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έβαζε τέλος στην πρακτική οι κυβερνήσεις να δίνουν δωρεάν τηλεοπτικές άδειες στους πολιτικούς τους φίλους.

Δήλωσε ο κ. Σταθάκης: 

«Η ιδιοκτησία των media, ιδιαίτερα στην τηλεόραση, θα είναι η πρώτη προτεραιότητα. Η Ελλάδα ποτέ δεν δημοπράτησε μια πανεθνική εμπορική τηλεοπτική άδεια… έτσι, τα (έξι εμπορικά) κανάλια λειτουργούν χωρίς νομική βάση και το κράτος έχει χάσει τεράστια ποσά εσόδων».

Οπως αναφέρουν οι Financial Times ο όρος «ολιγάρχης» αναφέρεται σε μια μικρή ομάδα ισχυρών Ελλήνων επιχειρηματιών που έχουν εκμεταλλευτεί τις πολιτικές διασυνδέσεις τους για να εξασφαλίσουν συμβόλαια και να «βγάλουν εκτός» πιθανούς ανταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένων και ξένων επενδυτών.

Σύμφωνα με τους FT, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πολεμήσει τον έλεγχο που ασκούν οι ισχυροί στα ΜΜΕ που συχνά κατηγορούνται ότι διαστρέφουν τον δημόσιο διάλογο. Όπως λέει ο Γ. Σταθάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκάσει τις εταιρείες ΜΜΕ να πληρώσουν για τη χορήγηση άδειας μετάδοσης σε έναν ανταγωνιστικό διαγωνισμό – κάτι που ποτέ πριν δεν χρειάστηκε να κάνουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το κράτος θα κερδίσει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ από αυτή τη διαδικασία».