ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αφιέρωμα της Daily Mail στην πρώτη κυρία: (Περιστέρα) Μπέτυ Μπαζιάνα, o πραγματικός επαναστάτης της οικογένειας Τσίπρα

Είναι μαζί εδώ και 20 χρόνια, έκαναν δύο παιδιά και ουσιαστικά είναι ο άνθρωπος που ενθάρρυνε τον 40χρονο πρωθυπουργό να μπει στην πολιτική, καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή τον ενδιέφερε έντονα η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό. Στην πραγματικότητα, η Μπέτυ μαζί με τους συμφοιτητές του ήταν εκείνοι που τον έπεισαν να ενταχθεί στην ΚΝΕ κατά το 1990, παρά τη μεσοαστική καταγωγή του. Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα: «Πολλοί πιστεύουν πως η Μπέτυ, επειδή ακριβώς έχει ισχυρή θέληση, μπορεί να γίνει η δύναμή του πίσω από το θρόνο. Ο κ. Τσίπρας γεννήθηκε σε μια αστική οικογένεια και πριν συναντήσει την κ. Μπαζιάνα ενδιαφερόταν περισσότερο για τον αθλητισμό απ' ό,τι για την πολιτική.

Στη συνέχεια, όμως, ένας τραυματισμός στο γόνατο τον κράτησε μακριά από τον αθλητισμό. Τότε συνέπεσε να συναντήσει τη μετέπειτα σύντροφό του και πείστηκε να ενταχθεί στη νεολαία του ΚΚΕ. Όλα αυτά το 1990, ενώ ένα χρόνο μετά όταν οι μαθητές της Αθήνας εξεγέρθηκαν εναντίον των αντιλαϊκών εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, το ζευγάρι ηγήθηκε των διαμαρτυριών στο σχολείο των Αμπελοκήπων». Και συνεχίζει την εξιστόρηση: «Στη συνέχεια και οι δύο πήγαν στο Πολυτεχνείο και έγιναν μηχανικοί. Σύμφωνα με φίλους τους από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου η κ. Μπαζιάνα αποφοίτησε στον τομέα της ηλεκτρολογίας, ήταν πάντα ισχυρογνώμων, μαχητική και δυναμική. Μάλιστα, φέρεται να οδήγησε έναν καθηγητή της στο δικαστήριο κατηγορώντας τον ότι υπονόμευσε τη διδακτορική διατριβή της. Μισεί τα σπαταλάει το χρόνο της στα ψώνια, ενώ δεν της αρέσει να πηγαίνει στο κομμωτήριο. Επιπλέον δεν της αρέσουν τα φώτα της δημοσιότητα εξ ου και οι δημόσιες εμφανίσεις του ζεύγους είναι ελάχιστες. Ζουν σε μια πολυκατοικία επτά ορόφων στην Κυψέλη, μια κατεξοχήν συνοικία της εργατικής τάξης».

Επωφελούμενοι από το νόμο για τη συμβίωση των ζευγαριών που τέθηκε σε εφαρμογή το 2009, το ζευγάρι δεν προχώρησε σε θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο. Ο Τσίπρας, αναφέρει το άρθρο, είναι αρκετά αντισυμβατικός: κατεβάζει τα σκουπίδια, είναι φανατικός οπαδός του ποδοσφαίρου και βάζει τα παιδιά του στο κρεβάτι.

Η μετάβαση από την Κυψέλη στο Μέγαρο Μαξίμου θα είναι ένα πολιτισμικό σοκ για τον ηγέτη της Αριστεράς που έχει ζήσει όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στο λαό και σίγουρα θα είναι μια σημαντική αλλαγή για όλη την οικογένειά του. Να σημειωθεί πως εδώ και καιρό γίνεται αντικείμενο συζήτησης το γεγονός ότι δεν φοράει γραβάτα, κάτι που το επανέλαβε και κατά την ορκωμοσία του. Άλλωστε, όπως, λέει δεν το έκανε ούτε όταν χρειάστηκε να συναντήσει τον Πάπα.