ΥΓΕΙΑ

«Θερίζει» η γρίπη. Πώς να προστατευτούμε, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η περίοδος της αιχμής της γρίπης έφθασε.  Ο υψηλός πυρετός, ο δυνατός βήχας, οι μυαλγίες και η καταβολή είναι τα κυρίαρχα συμπτώματα και είναι αυτά που κρατούν πάρα πολλούς συνανθρώπους μας στο κρεβάτι. 

 

Με βάση την σοβαρότητα της κατάστασης πρέπει να γνωρίζουμε κάποια πράγματα έτσι ώστε να οχυρωθουμε καλύτερα απέναντι στον ιό της γρίπης.

  • Σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό συναντάμε όλα τα στελέχη του ιού της γρίπης [Α (H1N1), A (H3N2)  και Β].
  • Ο οροτυπος H3N2 είναι αυτός που δίνει μεγαλύτερη νοσηροτητα και βαρύτερη κλινική εικόνα από ότι οι υπόλοιποι οροτυποι.
  •  Η έξαρση της γρίπης θα κρατήσει μέχρι το τέλος του Μαρτίου. 
  • Η περίοδος της εποχικής γρίπης με κυρίαρχο τον τύπο A (H3N2) είναι κατά κανόνα σοβαρή διότι το συγκεκριμένο στέλεχος είναι από αυτά που προκαλεί σοβαρή νόσο ειδικά σε άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα. 
  • Σύμφωνα με τα έως τώρα εργαστηριακα δεδομένα αυτός ο οροτυπος του ιού της γρίπης έχει εμφανίσει μια μετάλλαξη σε σχέση με τα στελέχη των ιών που βρίσκονται στο γνωστό σε όλους μας αντιγριππικο εμβόλιο.
  •  Ο ΑΝΤΙΓΡΙΠΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ συστήνεται και
  • ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να συνεχιστεί παρόλο την αναμενόμενη χαμηλότερη αποτελεσματικοτητα του εμβολίου, διότι το εμβόλιο περιέχει δύο ακόμα στελέχη του ιού τα οποία συνεχίζουν να κυκλοφορούν και να προκαλούν νόσο. 

Το στέλεχος της εποχικής γρίπης Η3Ν2 που είχε εμφανιστεί από πέρυσι και για το οποίο δεν υπήρχε εμβολιαστική κάλυψη, καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό καλύπτει και το στέλεχος Η1Ν1».

 Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν :

  • τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών
  • οι ενήλικες άνω των 60 ετών
  • αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια καρδιοαναπνευστικά και άλλα νοσήματα.

Επίσης παρατηρειται φέτος η επανεμφάνιση του στελέχους Η1Ν1 της γρίπης σε νεότερους ανθρώπους όμως σε σχέση με πέρυσι.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι παραπάνω ομάδες πληθυσμού αλλά και οι ασθενείς που παρουσιάζουν βαριά κλινική εικόνα επιβάλλεται να απευθύνονται στον γιατρό τους, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος για την αξιολόγηση των συμπτωμάτων και την επιλογή της σωστής θεραπευτικής αγωγής η οποία μπορεί να εξατομικευεται σε πολλές περιπτώσεις.

Tips :

– Απαραίτητος ο αντιγριππικος εμβολιασμός.
– Σχολαστικη τήρηση των κανόνων υγιεινής και πλύσιμο των χεριών.
– Έγκαιρη επικοινωνία με τον γιατρό σας.

 

Πηγή : Pneumotherapy

ΑΝΑΣΤΆΣΙΟΣ Γ. ΠΡΟΙΣΚΟΣ

ΕΙΔΙΚΌΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ-ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ METROPOLITAN HOSPİTAL

ΙΑΤΡΕΊΟ: ΑΛΚΥΟΝΗΣ 14  Π. ΦΆΛΗΡΟ

ΤΗΛ:210 9815233 & 6944 671732