ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτός είναι ο πατέρας του Γιάννη Βαρουφάκη. Πρόεδρος της Χαλυβουργικής και καθηγητής Πανεπιστημίου.

Ο Γιώργος Βαρουφάκης γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου το 1925. Με άλλα λόγια σήμερα είναι 89 ετών. Η αγάπη του για τη μεταλλουργική έρευνα στο χώρο της αρχαιολογίας είναι εκείνη που τον διατηρεί αιώνια νέο, μας λέει. Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Χαλυβουργικής και επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), ασχολείται από το 1959 με την αρχαία τεχνολογία και ιδιαίτερα με τα μέταλλα και το ρόλο που έπαιξαν στο ρυθμό ανέλιξης του πολιτισμού μας. Οι τελευταίες του έρευνες έδειξαν ότι οι αρχαίοι πρόγονοί μας εφάρμοζαν πρότυπα με αυστηρές προδιαγραφές και προέβλεπαν αυστηρές ποινές για όποιον τολμούσε να τις παραβεί. Στον τομέα αυτό ανήκουν οι μελέτες «Ο έλεγχος ποιότητας του άκρατου οίνου στην κλασική Μακεδονία και Θράκη», «Η επιγραφή της Ελευσίνας. Τεχνικές επιγραφές του 4ου αιώνα π.Χ.» και «Ο έλεγχος ποιότητας των αττικών αργυρών νομισμάτων κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.».

Πολλές πρωτότυπες εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και βιβλία. Προσκεκλημένος επιστημονικών εταιρειών του εξωτερικού, έχει παρουσιάσει ερευνητικές του εργασίες σε μουσεία της Πράγας, της Ζυρίχης, των ΗΠΑ, της Κύπρου κ.α. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη του για τον κρατήρα και τα άλλα εξαίρετα χάλκινα αγγεία του Δερβενιού που σήμερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Το έντυπο περιοδικό Αρχαιολογία και Τέχνες είχε τη χαρά να φιλοξενήσει διάφορα άρθρα του: «Ιστορική τεχνολογία» (τεύχος 28/Σεπτ. 1988), «Πώς άντεξαν στη διάβρωση τόσων αιώνων οι σιδερένιοι σύνδεσμοι και γόμφοι των ναών της Ακρόπολης» (τχ.45/Δεκ. 1992), «Ο έλεγχος ποιότητας των προϊόντων και η προστασία του καταναλωτή στην αρχαιότητα» (τχ. 95/Ιούνιος 2005), «Τρία έμβολα πολεμικών πλοίων της κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής» (τχ. 98/Μάρτιος 2006), «Η παστερίωση στην αρχαιότητα: Μιλά ο Ηρόδοτος, ένας ευαίσθητος οικολόγος του 5ου αιώνα π.Χ.» (τχ. 105/Δεκ. 2007), «Μεταλλουργική μελέτη σιδερένιων συνδέσμων του ναού της Τραπεζάς, υστεροαρχαϊκής εποχής» (τχ. 114/Μάρτιος 2010), «Τα αγάλματα του Πειραιά: Νέα μεταλλουργική μελέτη 50 χρόνια μετά» (τχ. 117/Δεκ. 2010). Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά ξένα περιοδικά: για τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα για παράδειγμα, βλ. Journal of Chemistry and Chemical Engineering 6 (2012), σ. 1136-1141. Περισσότερο προσιτά στο ευρύτερο κοινό είναι τα δυο του βιβλία: α) Αρχαία Ελλάδα και ποιότητα. Η ιστορία και ο έλεγχος των υλικών που σημάδεψαν τον ελληνικό πολιτισμό, Αίολος, Αθήνα 1996 και β) Η ιστορία του σιδήρου από τον Όμηρο στον Ξενοφώντα. Τα σιδερένια ευρήματα και η αρχαία ελληνική γραμματεία με το μάτι ενός μεταλλουργού, Ελληνικά γράμματα, Αθήνα 2005.

 

πηγή: www.archaiologia.gr.