ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με 235 ψήφους και… ρεκόρ εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου- ΒΙΝΤΕΟ

Η 38χρονη Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι η νεαρότερη σε ηλικία πρόεδρος και η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής, μετά την Άννα Ψαρούδα Μπενάκη το 2004 που θήτευσε σε δυο κοινοβουλευτικές περιόδους συνολικά από το 2004 έως και το 2009. 

Αντιπρόεδροι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Αλέξης Μητρόπουλος (α' αντιπρόεδρος), Γιάννης Μπαλάφας (β' αντιπρόεδρος) και Δέσποινα Χαραλαμπίδου (γ' αντιπρόεδρος).

Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας που είναι άρρωστος (με επιστολή του δηλώνει ότι θα ψήφιζε τη Ζ. Κωνσταντοπούλου). Την κ. Κωνσταντοπούλου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται πως ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς αφού ψήφισε πλησίασε την κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία καθόταν στο πρώτο έδρανο, και την χαιρέτισε δια χειραψίας.

Αμέσως μετά την εκλογή του Προεδρείου, θα ξεκινήσει μια δύσκολη περίοδος για την ελληνική Βουλή. 

Την Κυριακή, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα ξεκινήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Τα μεσάνυχτα της Τρίτης θα έρθει η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στη συνέχεια, στις 13 Φεβρουαρίου (Παρασκευή) θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι που απαιτούνται θα υπάρξει και δεύτερη ψηφοφορία, την επόμενη μέρα, όπου χρειάζονται 151 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.