ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πόλεμος» ΗΠΑ – Γερμανίας για τα «παιχνίδια» του Βερολίνου και τις απειλές για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Να συνεργαστούν με την Ελλάδα ζητεί από τους Ευρωπαίους συναδέλφους του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιου στην Κωνσταντινούπολη όπου συνεδριάζει η Ομάδα των G20, σύμφωνα με την Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, «το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις (για την Ελλάδα) προκαλεί φόβους στους υπουργούς Οικονομικών και στους κεντρικούς τραπεζίτες των χωρών της Ομάδας των G-20, των μεγαλύτερων οικονομιών, στη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται επιπλέον ότι οι ΗΠΑ «ενθαρρύνουν τις ελληνικές αρχές να θέσουν σε εφαρμογή ένα ισχυρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ενθαρρύνουν, επίσης, τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας και τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσουν να στηρίζουν τη χώρα, ενισχύοντας τα θεμέλια για μακροχρόνια ανάπτυξη».

Λίγες ώρες νωρίτερα η γερμανία επέμενε στη σκληρή γραμμή με τον υπουργό οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει στην σύνοδο του G20  ότι όλα θα τελειώσουν αν η Ελλάδα δεν θελήσει να δεσμευτεί με νέο πρόγραμμα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι πρέπει να είναι λανθασμένα τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας της Ελλάδας με την Κομισιόν, τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες «δεν έχουν την δικαιοδοσία να πάρουν τέτοιες αποφάσεις» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Bloomberg. Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι στο Eurogroup της Τετάρτης δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση νέου προγράμματος για την Ελλάδα, αλλά απαίτησε η Αθήνα να καταθέσει δεσμευτικές προτάσεις.