ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηχηρό μήνυμα Καμμένου στην Άγκυρα από την Κύπρο. » Η Ελλάδα είναι εδώ».

Τις δηλώσεις έκανε ο Έλληνας υπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Χριστόφορο Φωκαΐδη, στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, όπου έγινε νωρίτερα η υποδοχή του, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι το Κυπριακό παραμένει για την ελληνική κυβέρνηση πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ενώ χαρακτήρισε «ξεκάθαρη πρόκληση» την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει κοινές ασκήσεις, τους επόμενους μήνες, με την Κύπρο, το Ισραήλ και πιθανότατα με την Αίγυπτο.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ανασύστασης του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι θα υπάρξουν σχεδιασμοί εντός των επομένων μηνών.

Την ώρα όμως που έφθανε στη Λευκωσία ο υπουργός Άμυνας, η Αγκυρα  προκαλούσε για άλλη μία φορά. Εδωσε εντολή σε μία φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού ναυτικού να εισχωρήσει στην κυπριακή ΑΟΖ για να παρακολουθήσει από κοντά τις έρευνες που γίνονται για υδρογονάνθρακες. Ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε πάντως  ότι η Ελλάδα σχεδιάζει τους επόμενους μήνες κοινές ασκήσεις με την Κύπρο, το Ισραήλ και πιθανότατα με την Αίγυπτο.

Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, καλωσορίζοντας τον κ. Καμμένο, ευχαρίστησε για την αδιάλειπτη στήριξη της Αθήνας προς τη Λευκωσία. Είπε, επίσης, ότι Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν τους βασικούς πυλώνες σταθερότητας, ασφάλειας και δημοκρατίας στην περιοχή.

Για τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Φωκαΐδης τόνισε ότι η Κύπρος είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Επίσης, ανακοίνωσε την τοποθέτηση -για πρώτη φορά- αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, στην Αθήνα, που θα λειτουργεί ως σύνδεσμος των δύο πλευρών.