ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη Τσίπρα – οικονομικού επιτελείου στο Μαξίμου- Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και ληξιπρόθεσμα τα πρώτα νομοσχέδια που πάνε στη Βουλή

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η σύσκεψη εστιάσθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει άμεσα η κυβέρνηση και σχετίζονται με τα μέτρα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης, τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, την ΕΡΤ και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Τα νομοσχέδια για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα είναι τα πρώτα που θα φέρει η νέα κυβέρνηση προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο και αναμένεται να τα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός απόψε στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη εξετάσθηκε το θέμα της επέκτασης της δανειακής σύμβασης και η κάλυψη των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, ειδικά εν όψει των υποχρεώσεων του Μαρτίου.

Για το χρηματοδοτικό κενό, η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες με τους θεσμούς προκειμένου να βρεθεί η "χρυσή τομή" και αναζητούνται τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα επιτρέψουν την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων, ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή μισθών και συντάξεων.
Συγκεκριμένα εξετάστηκαν χρηματοδοτικά εργαλεία για την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας, με την κυβέρνηση να ποντάρει στη βοήθεια της ΕΚΤ.

Πληροφορίες που δεν έχουν διαψευσθεί αναφέρουν πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να φέρει προς κύρωση στη Βουλή την επέκταση της δανειακής σύμβασης , καθώς αρκεί η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για να έχει αυτή ισχύ.

Σημειώνεται πως μιλώντας χθες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε να προχωρήσουν γοργά οι σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και να ξηλωθεί το καθεστώς του μνημονίου και των εκπροσώπων του στον κρατικό μηχανισμό.

Στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή υπουργικό συμβούλιο, με θέμα την προετοιμασία του κυβερνητικού έργου της ερχόμενης εβδομάδας.