ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν συζητάμε τρίτο πακέτο για την Ελλάδα». Διαψεύδει ο Νταίσελμπλουμ την ισπανική «βόμβα» για νέο μνημόνιο

 Την πληροφορία για το τρίτο πακέτο είχε φέρει στο φως ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίνδος, λέγοντας μάλιστα ότι το νέο πρόγραμμα θα προσφέρει περισσότερο ευέλικτους όρους για την Ελλάδα, η οποία – όπως σημείωσε – δεν έχει εναλλακτική παρά μόνο την αλληλεγγύη της Ευρώπης.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν συζητούν για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης» δήλωσε η εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Σιμόν Μπουατέλ.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας νωρίτερα σε εκδήλωση στην Παμπλόνα, είχε πει ότι το νέο πακέτο διάσωσης θα προσφέρει περισσότερο ευέλικτους όρους για την Ελλάδα, ενώ είχε κάνει γνωστό ότι η συμμετοχή της χώρας του στο κεφάλαιο θα ήταν της τάξης του 12-13%.

Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί τρίτο πακέτο

Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί μια τρίτη συμφωνία διάσωσης, όταν το τρέχον πρόγραμμα λήξει τον Ιούνιο, καθώς οι αγορές μπορεί να μην είναι ακόμη έτοιμες να δανείσουν το ελληνικό δημόσιο, ακόμη και με μια προληπτική πιστωτική γραμμή από την ευρωζώνη, εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντόμπροβσκις.

Σε συνέντευξή του στη Ρίγα της Λετονίας, ο κ.Ντόμπροσβσκις είπε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις προβλέψεις του τρέχοντος προγράμματος τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και κατόπιν πρέπει να ακολουθήσει τις συνθήκες που υπαγορεύουν οι αγορές.

«Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί έναν πρόσθετο διακανονισμό με τη λήξη του προγράμματος αυτού» λέει ο Ντόμπροβσκις, ο οποίος είναι Επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ και τη νομισματική ένωση. Εκτιμά επίσης ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει διαφορετικές συνθήκες από εκείνες του προκατόχου του Αντώνη Σαμαρά και για το λόγο αυτό μπορεί να μην έχει στη διάθεσή του την ίδια γκάμα επιλογών.

«Με την προηγούμενη κυβέρνηση, συζητούσαμε τρόπους για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές για δανεισμό, με τη χρήση μιας προληπτικής συμφωνίας ή μιας ενισχυμένης προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Τώρα αυτό το σενάριο φαίνεται απίθανο, με δεδομένο την πρόσφατη χρηματοπιστωτική αστάθεια», υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, ο Ντόμπροβσκις επαναλαμβάνει ότι συνδέονται με τις επιδόσεις στην εφαρμογή του προγράμματος που θα αξιολογηθεί μέχρι τον Απρίλιο.

«Αν δούμε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος προχωρούν με επιτυχία και η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις, εφαρμόζοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τότε πιστεύω ότι θα ήταν πιο εύκολη και η διαπραγμάτευση για ένα πιθανό νέο πακέτο βοήθειας» εκτιμά ο ΝΤόμπροβσκις. Και προσθέτει: «Επιπλέον θα είναι ακόμη πιο εύκολο για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές».