ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαπαβίτσας: «Μόνο εκτός ευρώ θα γλυτώσουμε από την λιτότητα»

Η συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα και τη ΕΕ μετά από τρεις εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων είναι ένας συμβιβασμός ο οποίος επιτεύχθηκε κάτω από οικονομική πίεση, αναφέρει ο οικονομολόγος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 

"Η μόνη της αξία για την Ελλάδα είναι ότι έχει κρατήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζωντανή και ικανή να πολεμήσει μια άλλη ημέρα. Αυτή η μέρα δεν είναι μακριά.

Η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης τον Ιούνιο, και έχει σημαντικές αποπληρωμές χρέους για να κάνει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Κατά τους προσεχείς τέσσερις μήνες, η κυβέρνηση θα πρέπει να οργανωθεί και να διαπραγματευθεί για τα εν λόγω εμπόδια και να εφαρμόσει το ριζοσπαστικό πρόγραμμα της. Η ευρωπαϊκή αριστερά έχει ένα μερίδιο στην ελληνική επιτυχία, αν είναι να καταπολεμήσει τις δυνάμεις της λιτότητας που σήμερα στραγγαλίζει την ήπειρο".

Έρχονται τέσσερις δύσκολοι μήνες

Ο κ. Λαπαβίτσας εκτιμά πως έρχονται τέσσερις πολύ δύσκολοι μήνες στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες για να περάσει την αξιολόγηση των «θεσμών».

Ο οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως η είσπραξη φόρων καταρρέει, εν μέρει επειδή η οικονομία έχει «παγώσει» και εν μέρει γιατί οι άνθρωποι δεν πληρώνουν με την προσδοκία της ανακούφισης από το φορολογικό βάρος που τους επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια. Τα δημόσια ταμεία θα δεχθούν μεγάλη πίεση από το Μάρτιο, όταν πρέπει να γίνουν σημαντικές αποπληρωμές του χρέους.

«Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση θα περάσει με επιτυχία αυτά τα στενά, τον Ιούνιο θα πρέπει να ξαναμπεί στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για μία μακροπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης. Η παγίδα του Φεβρουαρίου θα είναι εκεί, έτοιμη να εμφανιστεί και πάλι», προειδοποιεί ο κ. Λαπαβίτσας.

«Τι πρέπει να κάνουμε ως ΣΥΡΙΖΑ και πώς θα μπορούσε η αριστερά της Ευρώπης να βοηθήσει;», διερωτάται ο κ. Λαπαβίτσας.

«Το πιο σημαντικό βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να μπει τέλος στη στρατηγική της ελπίδας ότι θα πετύχουμε ριζικές αλλαγές μέσα στο θεσμικό πλαίσιο του κοινού νομίσματος», απαντά ο ίδιος.

«Η στρατηγική μας έδωσε εκλογική επιτυχία, με την υπόσχεση να απαλλάξουμε τους Ελληνες από τη λιτότητα χωρίς να χρειαστεί να έρθουμε σε μεγάλη ρήξη με την ευρωζώνη. Δυστυχώς, τα γεγονότα έδειξαν πέραν αμφιβολίας ότι αυτό είναι απίθανο και είναι η ώρα να συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα», τονίζει στο άρθρο του στον Guardian.