ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρώστε και διαγράψτε πρόστιμα. Ρύθμιση «εξπρές» για τα χρέη. Με εφάπαξ εξόφληση μηδενίζονται οι προσαυξήσεις

Την ίδια ώρα, στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η νέα ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων που προβλέπει κούρεμα προστίμων, άρση του πλαφόν των οφειλών και μπόνους για όσους καταβάλουν είτε ολόκληρη την οφειλή εφάπαξ, ή μέρος της με την πρώτη δόση.

Το σχέδιο της ρύθμισης που εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας χθες στην πρωινή εκπομπή του Mega, στηρίζεται στην εξής αρχή. «Έλα να πληρώσεις ότι μπορείς από το κεφάλαιο της ληξιπρόθεσμης οφειλής και θα κουρευτεί μέχρι και το 100% των προσαυξήσεων».

Όπως είναι η κ.Βαλαβάνη, η ρύθμιση που είναι ξεχωριστή από αυτή των 100 δόσεων, προβλέπει διαγραφή των προσαυξήσεων στα ληξιπρόθεσμα χρέη, εφόσον ο φορολογούμενος αποπληρώσει το κεφάλαιο ή μέρος αυτού.

«Τις τελευταίες μέρες του Μάρτη, όποιοι θέλουν μπορούν να πληρώσουν όποιο ποσό θέλουν, μπαίνοντας οι ίδιοι ή οι λογιστές τους μέσα στο Taxis που φαίνονται τα χρέη τους κα φαίνεται για κάθε χρέος η ταυτότητα οφειλής και μπορούν να πληρώσουν ότι χρέος θέλουν χωρίς καμιά δέσμευση πριν ή μετά, και επιτόπου να σβήσει το σύνολο των προσαυξήσεων, τόκων κλπ», υπογράμμισε η υπουργός.

Στόχος της ρύθμισης, όπως αναφέρει δημοσιεύμα του "Εθνους" είναι η προσέλκυση κυρίως των φορολογουμένων με παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν επιβαρυνθεί με υπέρογκες προσαυξήσεις που ξεπερνούν ακόμα και το 400% της αρχικής οφειλής. Το κίνητρο είναι ότι καταβάλλοντας την αρχική οφειλή, μπορεί κάποιος να κουρέψει ακόμα και το 100 των προσαυξήσεων.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα για 5.000 ευρώ οφειλής εκ των οποίων τα 1000 ευρώ είναι το κεφάλαιο και οι 4000 ευρώ προσαυξήσεις, αν καταβάλει 1000 ευρώ, τότε σβήνονται όλες οι προσαυξήσεις. Αν καταβάλει 500 ευρώ, θα διαγραφούν 2000 ευρώ δηλαδή το 50% των προσαυξήσεων και μένει υπόλοιπο οφειλής 2500 ευρώ που θα πρέπει να ενταχθεί υποχρεωτικά στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων και να είναι συνεπής στη ρύθμιση για τουλάχιστον 10 μήνες.