ΠΟΛΙΤΙΚΗ

To Eurogroup των προσδοκιών και των… πιέσεων – Θα υπάρχει απόφαση για να ανοίξει ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων;

Εντωμεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας μέσα στο Σαββατοκύριακο ανέλαβε μια σειρά πρωτοβουλιών και είχε τηλεφωνικές διαβουλεύσεις με ηγέτες και αξιωματούχχους, προκειμένου να δημιουργήσει ένα πιο πρόσφορο έδαφος για τις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, όσο και ο αντιπρόεδρος της Κομισσιόν αφήνουν να εννοηθεί πως δεν θα υπάρξει απόφαση, στη σημερινή συνεδρίαση.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτηρίζει τη λίστα μεταρρυθμίσεων «χρήσιμη» τονίζοντας, ωστόσο, ότι εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη να ελεγχθούν εξονυχιστικά οι προτεινόμενες ελληνικές μεταρρυθμίσεις από τους εκπροσώπους των πιστωτών της χώρας. 

«Αυτό το έγγραφο θα είναι χρήσιμο κατά τη διαδικασία προσδιορισμού της πρώτης λίστας μεταρρυθμιστικών μέτρων» απαντά ο Ντάισελμπλουμ στον Γιάνη Βαρουφάκη σημειώνοντας ότι «κατά την διάρκεια της τρέχουσας αξιολόγησης, οι θεσμοί θα πρέπει να αποκτήσουν μια ευρεία εικόνα που να καλύπτει όλους τους τομείς πολιτικής». 

Και συνεχίζει, λέγοντας πως «έχουμε συμφωνήσει ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες», προσθέτοντας ότι «οι τεχνικής φύσης εργασίες για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας θα γίνει στην Αθήνα». 

Στην επιστολή του ο επικεφαλής του Eurogroup καταλήγει λέγοντας: «Θα σας ενθάρρυνα να εργαστείτε σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς, με σκοπό να επιτευχθεί μια γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα FAZ, τόνισε ότι  «μία επιστολή εδώ, μία επιστολή εκεί δεν πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα και πολύ. Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ψηφιστούν από το ελληνικό κοινοβούλιο και κατόπιν θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους».

Σημείωσε ότι δεν αναμένει καμία απόφαση από το Eurogroup της Δευτέρας ξεκαθαρίζοντας ότι εάν δεν υπάρξει εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας, δεν πρόκειται να γίνει εκταμίευση κεφαλαίων.

«Προφανώς η κυβέρνηση στην Αθήνα κατανοεί διαφορετικά το πρόβλημα, σε σχέση με το πως το κατανοούμαι εμείς. Θα πρέπει να επαναλάβουμε το βασικό ζήτημα: προκειμένου το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί με επιτυχία, η κυβέρνηση θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της» σημειώνει με νόημα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Εντωμεταξύ η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη και η αποστροφή του για εκλογές ή δημοψήφισμα φόρτισαν ακόμη περισσότερο το ήδη αρνητικό κλίμα.

Παρά τις διευκρινίσεις από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, οι σκληρές κριτικές φιγουράρισαν στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου.

Τα γερμανικά μέσα επιτέθηκαν με σφοδρότητα σε Βαρουφάκη και κυβέρνηση, ωστόσο, επίσημη θέση από Βρυξέλλες ή Βερολίνο δεν υπάρχει.