ΔΙΕΘΝΗ

Άνεργος κινδυνεύει να μείνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ…

Πρώτον, στις 18 Μαρτίου διεξάγονται εκλογές στην Ολλανδία για την ανάδειξη των περιφερειακών συμβουλίων στις 12 επαρχίες της χώρας, τα 566 μέλη των οποίων θα κληθούν με τη σειρά τους στις 26 Μαΐου να ορίσουν τα 75 μέλη της ολλανδικής Γερουσίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Reuters, η διαρκής άνοδος του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας, του Γκέερτ Βίλντερς, απειλεί να αφήσει την κυβέρνηση συνασπισμού του Πρωθυπουργού Μαρκ Ρουτ, με μια μειοψηφία στη Γερουσία και έτσι οι θέσεις όλων των υπουργών της κυβέρνησης είναι αμφίβολες.

Επιπλέον, ο κ. Ντάισελμπλουμ πιθανότατα θα μείνει και χωρίς την προεδρία του Eurogroup. Τον Ιούνιο αλλάζει η θητεία της προεδρίας της Ευρωζώνης.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς Ντε Γκίντος, έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία του για τη θέση. Και η Γερμανία, από τον προηγούμενο Αύγουστο έχει πει πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα Ντε Γκίντος.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Άμστερνταμ που διοργάνωσε η εφημερίδα Volkskrant, το βράδυ της Κυριακής, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως επιθυμεί μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής του Eurogroup: "θέλω να συνεχίσω. Έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, πρόκειται να είμαι υποψήφιος" είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.