ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γιάνης Βαρουφάκης – Πριν τη μάχη»: Η συνέντευξη στο Paris Match – Τι λέει για το Grexit και τα αισθήματά του για τον…Σόιμπλε.

"Γιάννης Βαρουφάκης – Πριν τη μάχη" τιτλοφορείται η συνέντευξη, που παραχώρησε,στο εβδομαδιαίο περιοδικό Paris Match ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης και στην οποία μιλάει για τις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αλλά ταυτόχρονα φωτογραφίζεται στο σπίτι του, στην Αθήνα, με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου. 

Ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στον δημοσιογράφο της Corriere della Serra για τα περί δημοψηφίσματος,κάνει λόγο για απεχθή ενέργεια του δημοσιογράφου της ιταλικής εφημερίδας.  

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απόψη, που εξέφρασε πως ούτε η Γερμανία επιθυμεί ένα Grexit και σημείωσε πως αυτό χρησιμοποιείται μόνο ως απειλή για να λυγίσουν στις διαπραγματεύσεις. 

Για το θέμα των οικονομικών αναγκών της Ελλάδας,ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε πως η Ευρώπη, όταν έχασε η χώρα την πρόσβαση στις αγορές αποφάσισε να απαντήσει σε αυτή την πτώχευση με ένα τεράστιο δάνειο, αλλά όπως σημείωσε, οι αριθμοί αποδεικνύουν πως αυτό ήταν μια λανθασμένη επιλογή. Μάλιστα, λέει πως παρά αυτό το τεράστιο δάνειο και τις τεράστιες θυσίες των Ελλήνων, η χώρα βρίσκεται ακόμα στο ίδιο σημείο, με την κρίση να παραμένει. 

Ο Έλληνας υπουργός παραδέχθηκε ότι μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών οι σχέσεις έχουν εντάσεις και κυρίως στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων. Χαρακτήρισε τα τεχνικά κλιμάκια του Eurogroup ως φυσική θεσμική αδράνεια λέγοντας πως αυτός ο θεσμός δεν του αρέσει να αλλάζει. Ωστόσο, επεσήμανε πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τη θέση της και πως σίγουρα δεν μπορούν να λυθούν όλα σε μία ημέρα. 

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε πως είναι πολύ παράξενο το γεγονός πως οι συζητήσεις βασίζονται μόνο σε κανόνες και διαδικασίες και δεν υπάρχει η ευκαιρία να υπάρξουν απόψεις για τις μακροοικονομικές συνέπειες των αποφάσεων που λαμβάνονται.

Στην ερώτηση για το πώς αντιμετωπίζει ο ίδιος το γεγονός πως μέσα σε λίγες εβδομάδες έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως περιφρονεί το σύστημα των αστέρων, ενώ αποκάλυψε πως δεν έχει χρόνο να διαβάζει ούτε εφημερίδες ούτε να παρακολουθεί τηλεόραση και έτσι παρακολουθεί όλο το κλίμα γύρω του αποσβολωμένος.
 Θα χρειαστείτε ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης τον Ιούνιο;

Σε αυτή την ερώτηση ο κ. Βαρουφάκηςε εξήγησε πως όταν μια χώρα χρεοκοπεί δεν πρέπει να δανειστεί περισσότερα χρήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του κράτους με τις μεταρρυθμίσεις και αναδιάρθρωση του χρέους και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου δάνειου λέγοντας: "αν χρειαζόμαστε περισσότερα δάνεια, θα τους τα ζητήσουμε".
 

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε πως τρέφει μεγάλο σεβασμό για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών και σημείωσε πως πάντα οι συζητήσεις τους είναι ευχάριστες και πολιτισμένες. Μάλιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά πως "μακάρι να φορούσαμε μικρόφωνα κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας στο γραφείο του, για να το καταλάβει όλος ο κόσμος".

Σχετικά με τον κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε πως οι συζητήσεις τους στο γραφείο του ήταν τεταμένες αλλά, όπως είπε, υπήρχε πάντα με ευγένεια.