ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ντοκουμέντο: «Εγώ ειδοποίησα το διευθυντή για τα βασανιστήρια. Ένας άγγελος ήταν ο Βαγγέλης, ένα αρνί σε μια αγέλη λύκων»

«Οι καθηγητές γνώριζαν τα πάντα»

Ένας συμφοιτητής του Βαγγέλη Γιακουμάκη, είπε: «Μία μέρα λίγο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 άκουσα ότι του λέγανε (σ.σ. εννοεί τους Κρητικούς) να τον δέσουν στην καρέκλα και αυτός απάντησε ότι “αν θέλετε δέστε με”. Ξέρω ότι τον κλείσανε στην ντουλάπα δεμένο και του ρίχνανε νομίσματα για να τραγουδάει. Οι καθηγητές γνώριζαν τα πάντα. Γνωρίζω τα παιδιά που τους είχαν ενημερώσει». Παράλληλα η υπεύθυνη της εστίας όπου έμεναν τα παιδιά, τόνισε στην κατάθεσή της πως η περσινή χρονιά ήταν για τον άτυχο φοιτητή απαράδεκτη, βίαιη και εξευτελιστική.

Τα απίστευτα βασανιστήρια

Του έκλειναν το ζεστό νερό όταν έκανε μπάνιο –γι’ αυτό άλλωστε και ο ίδιος πήγαινε τα ξημερώματα όπου δεν θα τον ενοχλούσε κανείς- του ρίχνανε κέρματα, τον ξύρισαν παρά την θέλησή του. Υπαίτια η διοίκηση της σχολής που δεν πήρε κανέναν μέτρο για να προστατεύσει τόσο τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, όσο και άλλους σπουδαστές.

Οι διαπιστώσεις της έρευνας:

– Έλαβαν χώρα γεγονότα ενδοσχολικής βίας τόσο σε βάρος του μαθητή Βαγγέλη Γιακουμάκη όσο και άλλων μαθητών που ζούσαν κάτω από απειλές και τον φόβο που προκαλούσε η ομάδα των Κρητικών μαθητών, η οποία λειτουργούσε σε κλειστό κύκλο προκαλώντας εύλογο φόβο στους συμμαθητές τους.

– Δεν ελήφθησαν τα προσήκοντα αυστηρά μέτρα καθώς δεν καταλογίστηκαν ποινές κατά των Κρητικών μαθητών που πρωτοστατούσαν σε βιαιότητες και απειλές σε βάρος τόσο του εξαφανισθέντος Βαγγέλη Γιακουμάκη όσο και σε βάρος άλλων μαθητών, από κανένα όργανο της Σχολής.

Παράλληλα ο πρώην διευθυντής της σχολής, δεν έκανε το παραμικρό, παρά τον Φεβρουάριο του 2014, ζήτησε συμβουλές από το τηλέφωνο, από την υπεύθυνη για την ενδοσχολική βία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση των Ιωαννίνων. Επιπλέον, όπως εκείνη ανέφερε, επικοινώνησε μαζί της μια μέρα μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Η ημέρα της εξαφάνισης:

Ένας συμφοιτητής του δήλωσε πως ο Βαγγέλης Γιακουμάκης φαινόταν σα να περνάει μία φυσιολογική ημέρα. Είχαν βγει οι βαθμοί και εκείνος σχεδίαζε να πάει στο Ρέθυμνο για το παραδοσιακό καρναβάλι και κατόπιν να περάσει τις ημέρες του στο Πάσχα στο χωριό του.

«Ένας πραγματικός άγγελος ήταν, ένα αρνί σε μια αγέλη λύκων. Ντροπή τους σε όλους. Ελπίζω πραγματικά να ξεκουραστεί η ψυχούλα του»

Σήμερα, η εκπομπή «Μία», πρόβαλε μια μαρτυρία ντοκουμέντο από έναν φοιτητή που αν και έχει αποφοιτήσει από τη σχολή, πέρσι ήταν στη Γαλακτοκομική. «Όταν ήμουν δευτεροετής στην Γαλακτοκομική Σχολή γνώρισα τον Βαγγέλη. Εγώ προσωπικά ήμουν το άτομο που ειδοποίησε και τον Μάντζαρη, τον διευθυντή της σχολής και μία καθηγήτρια για τα βασανιστήρια που περνούσε ο Βαγγέλης. Η λύση που επέλεξαν ήταν να του αλλάξουν το δωμάτιο. Τους είχα πει που θα κατέληγε όλο αυτό. Τώρα το μόνο που σκέφτομαι ήταν οι τελευταίες κουβέντες που είπαμε με τον Βαγγέλη. Μου είπε “Ευχαριστώ γι’ αυτό που έκανες. Ούτε αδελφός σε αδελφό δεν θα το έκανε”. Ένας πραγματικός άγγελος ήταν, ένα αρνί σε μια αγέλη λύκων. Ντροπή τους σε όλους. Ελπίζω πραγματικά να ξεκουραστεί η ψυχούλα του».

Λίγο μετά αναφέρθηκε και σε ένα ακόμα άτομο που υπέστη παρόμοια με τον Βαγγέλη βασανιστήρια, αλλά κατάφερε να γλιτώσει όταν έγινε μέλος της παρέας των σκληρών.

«Εκτός από τον Βαγγέλη, υπήρχε ένας ακόμα σπουδαστής που περνούσε το ίδιο μαρτύριο, γιατί κι αυτός ήταν κλειστός χαρακτήρας. Αρχικά ήταν κι εκείνος θύμα. Με τον καιρό, όμως σταμλάτησαν τα καψόνια εις βάρος του και κατάφερε να μπει στην παρέα των Κρητικών. Ήταν όταν άρχισε να συμμετέχει στα καψόνια εις βάρος του Βαγγέλη. Αυτό που θέλω τώρα είναι να καταθέσω όλα όσα ξέρω στην αστυνομία».

πηγή : peoplegreece.com