ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα προβοκάτσια της Bild. Πιέζει τους Γερμανούς βουλευτές να μην στηρίξουν την Ελλάδα

Το ερώτημα της Bild, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Tagesspiegel, τέθηκε μέσω email και πρώτα από όλα θύμιζε στους βουλευτές τι είχαν ψηφίσει στο δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Όσοι λοιπόν είχαν ψηφίσει θετικά έπαιρναν το μήνυμα «είχατε ψηφίσει Ναι», το οποίο κατόπιν συμπληρωνόταν με την υπενθύμιση: «Η Ελλάδα έζησε για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αγνοήσει πολλές φορές τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι έχουν ήδη ρισκάρει 71 δισ. ευρώ.»

Μετά από τη φράση αυτή η εφημερίδα προβαίνει σε διδαχές: «Ως βουλευτής, σύμφωνα με το άρθρο 38 του συντάγματος, δεν είστε δέσμιος ούτε υποδείξεων ούτε εντολών, παρά απαντάτε μόνο στη συνείδησή σας. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η Bild ρωτά ήδη σήμερα όλους τους βουλευτές αν είστε έτοιμοι να συμφωνήσετε σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα…. Θα καταγράψουμε όλες τις απαντήσεις, ακόμα και όσες δε μας δοθούν.» Στο τέλος μάλιστα δίνει στους βουλευτές διορία μέχρι τη Δευτέρα 23 Μαρτίου στις 10.00!

Η βουλευτής των Πρασίνων Tabea Rößner απάντησε ήδη, αν και όχι όπως περίμενε η Bild: «Όλες οι εφημερίδες έχουν σύμφωνα με το άρθρο 5 του Συντάγματος το δικαίωμα να ενημερώνουν ελεύθερα το κοινό για τα γεγονότα λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα ήθελα να ρωτήσω ήδη σήμερα όλους τους δημοσιογράφους της bild, αν σκοπεύετε να συνεχίσετε τη διαρκή καμπάνια, κατά την οποία στιγματίζεται και δυσφημείται αδιακρίτως ένας ολόκληρος λαός. Παρακαλώ στείλτε μου την απάντησή σας μέχρι την Τρίτη, 24 Μαρτίου (ώρα 10.00) στην ακόλουθη διεύθυνση….»

To θέμα έφτασε στη δημοσιότητα χάρις στην ίδια τη βουλευτή των Πρασίνων, που δημοσίευσε το email της εφημερίδας στην προσωπική της ιστοσελίδα. Στην παρουσίαση του θέματος χαρακτήρισε την όλη καμπάνια της Bild κατά της Ελλάδας «ανυπόφορη».

Η εφημερίδα Bild είναι η ταμπλόιντ εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία. Προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να επηρεάσει την πολιτική σκηνή της Γερμανίας και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αντίδραση της γερμανικής κοινής γνώμης στο θέμα της ελληνικής κρίσης από τότε που αυτή άρχισε, το 2009.