ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες Κυριακές, θα είναι όλα τα καταστήματα ανοικτά. Ποια πρόταση προωθεί το υπουργεί Οικονομίας.

ια τις υπόλοιπες Κυριακές του χρόνου θα αποφασίζουν, – με βάση τις ανάγκες και τις συνήθειες της τοπικής κοινωνίας και των επιχειρήσεων- οι περιφέρειες σε συνεργασία με τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους και τους οικείους δήμους. οι οποίοι θα αποφασίζουν ποιες περιοχές θα χαρακτηρίζονται τουριστικές.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας :

Όλα τα εμπορικά καταστήματα θα επιτρέπεται να λειτουργούν δύο Κυριακές κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς και την Κυριακή των Βαΐων. Πρόκειται για τις τρεις από τις επτά Κυριακές που προβλέπει ο νόμος 4177/2013. Πρέπει, ωστόσο, να διευκρινισθεί εάν η νέα ρύθμιση θα προβλέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μία Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα και μία πριν από την Πρωτοχρονιά και όχι δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα.

Για τις άλλες τέσσερις Κυριακές του νόμου 4177/2013 (την πρώτη Κυριακή, δηλαδή, κάθε εκπτωτικής περιόδου) το υπουργείο Οικονομίας προσανατολίζεται στο να αφήσει στη δικαιοδοσία των τοπικών φορέων να αποφασίζουν για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων στην Αθήνα μπορεί να είναι αποδοτική, καθώς οι κάτοικοι της πρωτεύουσας μπορούν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους πριν φύγουν από την πόλη για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Σε μια επαρχιακή πόλη, ωστόσο, η οποία υποδέχεται και τουρίστες ίσως να είναι καλύτερο για τις τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις να λειτουργήσουν μία Κυριακή του Αυγούστου.

Εάν σε μια περιοχή ο οικείος δήμος, ο τοπικός εμπορικός σύλλογος και η περιφέρεια επιθυμούν να τη χαρακτηρίσουν τουριστική θα μπορούν να το πράξουν και να αποφασίζουν επίσης ποιες Κυριακές, πέραν των παραπάνω περιπτώσεων, θα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων.

 

 

 

πηγή: toxrima.gr