ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Financial Times: Αυτά είναι τα 5 λάθη της άπειρης ελληνικής κυβέρνησης.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν ελάχιστη ή καθόλου εμπειρία από κυβερνητικές θέσεις. Εξ ου και προέκυψαν πέντε βασικά ζητήματα στα οποία έγιναν εσφαλμένοι χειρισμοί με αποτέλεσμα να διαβρωθεί η αξιοπιστία της χώρας".

Αυτό το περίγραμμα δίνει σε άρθρο του, στους Financial Times, ο γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν, για την ελληνική κυβέρνηση, τα αιτήματά της, είναι ορθά, ωστόσο, δεν συμβαδίζουν με αυτά που ζητάει η ΕΕ, παρά το γεγονός ότι αμφότερα τα μέρη επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Τα πέντε λάθη σύμφωνα με τον οικονομολόγο: 

 

  • Πρώτον, προχώρησαν σε δημόσιες αντιπαραθέσεις με τους δανειστές και ιδιαιτέρως με τη Γερμανία.
  • Δεύτερον, μετέτρεψαν την τεχνοκρατική δουλειά σε πολιτική αφήγηση. Έτσι υπονομεύτηκε κάθε προσπάθεια των κλιμακίων με θορυβώδεις εθνικιστικές κατηγορίες.
  • Τρίτον, η Αθήνα έχει λίγους συμμάχους εντός της Ευρωζώνης. Οι περιφερειακές χώρες είτε αποστασιοποιήθηκαν ή λειτούργησαν αρνητικά υπό το φόβο ότι θα αντιμετωπίσουν εσωτερικούς κινδύνους (βλ. Ισπανία και Podemos).
  • Τέταρτον, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει plan B. Δεν θέλει να φύγει από το ευρώ, αλλά δεν μπορεί να χρηματοδοτήσεις τις ανάγκες της δίχως εξωτερική βοήθεια.
  • Πέμπτον, αντί να επικεντρωθεί η διαπραγμάτευση σε έναν στόχο, οι Έλληνες πολιτικοί κόλλησαν στην κινούμενη άμμο ορισμένων αμφιλεγόμενων μικροοικονομικών μέτρων. Ως συνέπεια όλων αυτών ήταν να υπάρξουν κάμποσα άβολα πρωτοσέλιδα εθνικιστικού περιεχομένου που έκαναν δύσκολη τη συζήτηση στο εσωτερικό και το εξωτερικό και φυσικά δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τη διαπραγμάτευση.

Ο Ελ Εριάν λέει πως είναι καιρός η ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει λιγότερο την ουσία της διαπραγμάτευσης και περισσότερο τη διαδικασία της. Να μειώσει την πολιτική ρητορική και να αφήσει τα τεχνικά κλιμάκια να αναλάβουν δράση.