ΔΙΕΘΝΗ

Οι Γερμανοί το… χαβά τους! Handelsblatt: Πολύ σύντομα οι Ελληνες μπορεί να αγοράζουν τον αγαπημένο τους φραπέ σε δραχμές

Ο λόγος, φυσικά, για την Ελλάδα και την πιθανότητα να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα ως συνέπεια ενός Grexit. Όπως αναφέρει στον πρόλογο του άρθρου: «Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ του Βερολίνου και της Αθήνας έχουν κάπως χαλαρώσει, η σεναριολογία σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ συνεχίζεται».

Θέλοντας να δώσει ένα απτό παράδειγμα για τι θα σημαίνει η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, η Handelsblatt γράφει: «Αυτό σημαίνει πως οι διακοπές στην Ελλάδα θα είναι πιο φτηνές. Να ένα παράδειγμα: λίγο πριν μπει η Ελλάδα στο ευρώ, ο φραπέ έκανε περίπου 100 δραχμές που σε σημερινά χρήματα είναι περίπου 0,30 ευρώ. Μετά από επτά χρόνια ο φραπέ έχει φτάσει να πωλείται 2,5-3 ευρώ».

Το ελληνικό πρόβλημα

Το πρόβλημα για τον συντάκτη της εφημερίδας εστιάζεται στο εξής: «Ενώ οι μισθοί αυξήθηκαν κατά τα πρώτα επτά χρόνια της μετάβασης στο ευρώ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά 32%, η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 1/4 από το 2008 και μετά, όπως και το μέσο επίπεδο μισθών (κατά 20%). Περίπου το 27% των Ελλήνων δεν βρίσκουν δουλειά, αλλά ο φραπές ανέβηκε στα 2,5-3 ευρώ. Έτσι, ο εθνικός καφές των Ελλήνων απειλείται, καθώς θεωρείται πλέον δυσβάσταχτη πολυτέλεια για τον μέσο εργαζόμενο».

Και κάπου εκεί ρίχνει την μπηχτή: «Παρά τις χειρονομίες καλής θέσης ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ κιαι τον Αλέξη Τσίπρα, πριν από λίγες ημέρες στο Βερολίνο, εξακολουθεί να είναι εν ισχύ τούτο: τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι χώρες της ΕΕ και η ΕΚΤ φαίνεται να εστιάζουν την προσοχή τους στο γεγονός ότι πολύ σύντομα οι Έλληνες θα χρειάζεται να πληρώνουν τον φραπέ τους σε δραχμές».

Άρνηση να συνεργαστούν

Όλα τούτα προκύπτουν από την αυστηρή άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με τους πιστωτές της με αποτέλεσμα αυτοί να χάνουν καθημερινά την υπομονή τους. Το βασικό σύνθημα των Βρυξελλών είναι το εξής: υπάρχουν χρήματα, αλλά θα δοθούν κατόπιν δεσμεύσεων. Την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις της Αθήνας προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, τρέχουν».

Το άρθρο συνεχίζει ως εξής: «Το πού θα βρεθούν τα χρήματα είναι ασαφές. Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να καλύψει τις ανάγκες της. Παρόλα αυτά ο Τσίπρας σχεδιάζει φορολογικές ελαφρύνσεις και επαναφορά των δημόσιων υπαλλήλων που είχαν απολυθεί. Αυτά τα μέτρα θα κοστίσουν τουλάχιστον 123 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι καταρτίσει έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε ν αποτραπεί το Grexit.