ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χτύπημα» από τον οίκο Fitch. Υποβάθμισε την ελληνική οικονομία. Καμπάνες για χρεοκοπία

Ο οίκος αιτιολόγησε την υποβάθμιση επικαλούμενος την έλλειψη πρόσβασης στις αγορές, τις αβέβαιες προοπτικές όσον αφορά την έγκαιρη εκταμίευση χρημάτων από τους θεσμούς και τα προβλήματα ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού τομέα, παράγοντες που ασκούν μεγάλη πίεση, όπως αναφέρει, στη χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο οίκος σχολιάζει ότι αναμένει η κυβέρνηση να αντέξει τα προβλήματα ρευστότητας χωρίς να αθετήσει τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή του χρέους, αλλά οι αυξημένοι κίνδυνοι τον οδήγησαν στην υποβάθμιση.

Στην πραγματικότητα η «καμπάνα» κτυπά κυρίως στο εσωτερικό της χώρας μας που, αν και δεν δανείζεται πια από τις αγορές, δεν έχει βιώσει την εμπειρία μία χρεοκοπίας χωρίς «δεκανίκια» και δίχτυ ασφαλείας.

Θεωρητικά κτυπά βέβαια, όπως και τότε, και στο εξωτερικό, στο βαθμό που η πορεία της Ελλάδας επηρεάζει ολόκληρη την ευρωζώνη. Μένει να φανεί όμως αν τελικά μπορεί να επαναληφθεί το σκηνικό του «ντόμινο» υποβαθμίσεων που είχε ξεσπάσει το 2011-2012 και που είχε οδηγήσει τον Fitch και άλλους οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίζουν ομαδόν μέχρι και τις γαλλικές τράπεζες ή και την ίδια την γερμανική οικονομία.