ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος ο ΕΝΦΙΑ για το 40% των ιδιοκτητών – Πως θα είναι ο νέος φόρος ακινήτων.

Με δεδομένο ότι οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, που πρόκειται να καταργηθεί, έφτασαν στα 2,6 δισ ευρώ, σημαίνει πολύ απλά ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εξασφαλίσει πολύ ισχυρά ισοδύναμα για να καλύψει το δημοσιονομικό "κενό" από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Μάλιστα το αφορολόγητο θα ισχύσει όχι μόνο για την πρώτη κατοικία αλλά για το σύνολο των ακινήτων, αφού η βάση δεδομένων στη ΓΓΠΣ έχει στοιχεία μόνο για τα εμπράγματα δικαιώματα και όχι για τη χρήση του κάθε ακινήτου. Οι τελικές αποφάσεις για το ύψος του αφορολογήτου, θα ληφθούν αμέσως μετά από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, κάτι που σημαίνει, όμως, ότι ο πήχης θα τεθεί πολύ χαμηλότερα από τις 200.000 ευρώ που ήταν το αρχικό σενάριο.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου θα είναι:

  • Το αφορολόγητο θα είναι ατομικό, για το σύνολο της αξίας ακινήτων και ο φόρος θα υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα, ανάλογα με την αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας και όχι ανά τ.μ. όπως έγινε με τον ΕΝΦΙΑ. Ο ανώτατος συντελεστής πιθανώς θα οριστεί στο 2%. Αυτό που… τρέμουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ότι τα ισοδύναμα από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα αναζητηθούν τελικά εντός του νέου Φόρου Ακινήτων, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι όσοι δεν καλυφθούν από το όποιο αφορολόγητο, θα κληθούν να καλύψουν μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού "κενού".

 

 

 

Διαβάστε σχετικά: