ΔΙΕΘΝΗ

Στέλνουν «καμικάζι αυτοκτονίας» σε αστεροειδή

Πριν από δύο χρόνια έγινε γνωστό ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και η NASA μελετούν το ενδεχόμενο να οργανώσουν μια νέα φιλόδοξη αποστολή.  Μια αποστολή αναχαίτισης ενός αστεροειδή. Ανακοινώθηκε ότι η αποστολή… καμικάζι έλαβε έγκριση και ξεκινά η προετοιμασία της.

 

Το σχέδιο

Η αποστολή ονομάζεται AIDA (Asteroid Impact & Deflection Assessment) και θα αποτελείται από δύο σκάφη το DART που θα κατασκευαστεί στις ΗΠΑ και το AIM που θα κατασκευαστεί στην Ευρώπη. Οπως έγινε γνωστό τον Οκτώβριο του 2020 τα δύο σκάφη θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους για να πλησιάσουν τον Δίδυμο, ένα αστεροειδή διαμέτρου 800 μέτρων που διαθέτει και ένα μικρό δορυφόρο διαμέτρου 150 μέτρων.

Ο Δίδυμος αναμένεται να περάσει κοντά από τη Γη το 2022. Θα περάσει σε απόσταση 11 εκ. χλμ από τον πλανήτη μας, απόσταση τέτοια που επιτρέπει την διεξαγωγή του πειράματος χωρίς να κρύβεται κάποιος κίνδυνος.

Σύμφωνα με το σχέδιο το σκάφος DART θα πέσει πάνω στον μικρότερο αστεροειδή με ταχύτητα 22.500 χλμ/ώρα. Το δεύτερο σκάφος, με την ονομασία AIM, θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα της σύγκρουσης προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο άλλαξε η τροχιά του στόχου.

Παράλληλα το ΑΙΜ θα καταγράψει εικόνες και θα συλλέξει διάφορα δεδομένα από τον Δίδυμο. Οπως είναι ευνόητο οι επιστήμονες θέλουν να διαπιστώσουν αν είναι εφικτή η εκτροπή ενός αστεροειδή από την τροχιά του αν πέσει πάνω του κάποιο αντικείμενο ώστε σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιος αστεροειδής κινείται απειλητικά προς τη Γη να οργανωθεί με αποστολή αναχαίτισης. 

πηγή : tovima.gr