ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σουλτς απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στον Τσίπρα, για το ταξίδι στη Μόσχα.

Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού, στη Μόσχα, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 8 Απριλίου, έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες και προκαλεί αντιδράσεις.

Το περιοδικό  Spiegel, σε δημοσίευμά του με τίτλο: «Ταξίδι στη Ρωσία: Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Σουλτς προειδοποιεί τον Τσίπρα», αναφέρει ότι μία ημέρα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ, που παραμένει αβέβαιο αν θα πληρωθεί, ο Ελληνας Τσίπρας ταξιδεύει στη Μόσχα (8/4) και υπολογίζει στη βοήθεια της Ρωσίας.

Ενώ κάνει  αναφορά στις δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μέσω της Hannover Allgemeine Zeitung προειδοποιεί τον κ. Τσίπρα για αυτό το ταξίδι, προκειμένου να «προλάβει» μία διάσπαση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στις δηλώσεις του, καλεί τον κι. Τσίπρα να μην αποξενωθεί από του Ευρωπαίους εταίρους του.

Με τη λίστα μεταρρυθμίσεων και την επίσκεψή του στο Βερολίνο ο κ. Τσίπρας είχε αρχίσει να ανακτά εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, σημειώνει ο κ. Σουλτς. Είναι «απαράδεκτο», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ελληνας πρωθυπουργός να υποθέτει ότι «θα θέσει σε κίνδυνο την ενιαία ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην ευρωπαϊκή πολιτική σε κίνδυνο», με αντάλλαγμα ρωσική βοήθεια. Αντίστοιχες προειδοποιήσεις είχε εκφράσει ήδη και ο Πιερ Μοσκοβισί που είχε καλέσει τον κ. Τσίπρα να μην επιχειρεί μεγάλη προσέγγιση στη Μόσχα

Επίσης φιλοξενούνται δηλώσεις του Gunther Krichbaum του CDU (Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες) για το επικείμενο ταξίδι: «Αν η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί  ότι μπορεί να βρει την ψυχή της στη Μόσχα, τότε να ξέρει ότι στέκεται στη λάθος πλευρά. Οποιος χρειάζεται βοήθεια πρέπει να στραφεί προς τις Βρυξέλλες και όχι προς τη Μόσχα». Δήλωσε επίσης: «Μετά το χάος των τελευταίων εβδομάδων στην Αθήνα, η Ελλάδα κινδυνεύει η κυβέρνησή της να την οδηγήσει πάνω σε τοίχο».

Εν τω μεταξύ, διπλωμάτης αναφέρει για τις διαπραγματεύσεις: «Η λίστα είναι κινούμενη άμμος. Μέτρα έρχονται και φεύγουν. Στην αρχή η λίστα είναι 15 σελίδων, μετά έχει 26 σελίδες. Τη μία τα μέτρα είναι 3,7 δισ. Μετά γίνονται 6,1 δισ.»

Από την πλευρά του ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στην «Rheinische Post» αναφέρει: «Δεν μπορώ να πιστέψω, με όλη την καλή διάθεση, ότι οποιοσδήποτε στην Αθήνα παίζει πραγματικά με την σκέψη να στρέψει την πλάτη στην Ευρώπη και να πέσει στην αγκαλιά της Μόσχας».

«Το θέμα δεν είναι να στραφούν η ΕΕ και η Ρωσία η μία εναντίον της άλλης», δηλώνει η επικεφαλής της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκάμπι Τσίμερ και προσθέτει ότι η Αθήνα επιδιώκει κυρίως να χαλαρώσει η Ρωσία τον αποκλεισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Δύση. «Η Ελλάδα έχει τεράστιο συμφέρον από την δυνατότητα εξαγωγής αγροτικών προϊόντων. Αυτές είναι φυσιολογικές διαπραγματεύσεις», τονίζει.

Το Spiegel σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας έχει στενές σχέσεις με τη Ρωσία και στο πλαίσιο αυτό αναφέρει ότι μία ημέρα μετά από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη επίσκεψη ξένου διπλωμάτη ήταν εκείνη του Αντρέι Μάσλοφ, Ρώσου πρέσβη στην Ελλάδα.

Διαβάστε σχετικά: